Vecka 5: närvaro och att koppla av

Förankring i nuet hjälper dig att lugna ner dig

Ångest är ofta förknippad med ett ihållande flöde av tankar och spändhet i kroppen. Du kan känna dig rastlös och spänd. Den spänning som ångesten är förknippad med kan ha pågått under lång tid, vilket gör att det kan vara svårt att slappna av. I sådana fall kan försöken att slappna av bara öka spänningen, när det känns omöjligt att koppla av. Du kan träna på att låta kroppen slappna av med hjälp av förra veckans övning i spänning och avslappning.

Om det känns svårt att slappna av kan du hjälpa kroppen och sinnet att lugna sig genom att förankra dig själv i stunden med hjälp av olika övningar. Rörelse och användning av olika förnimmelser kan hjälpa dig att förankra och stilla dig i nuet. När du lyckas förankra och lugna dig är det möjligt att börja utforska spänningarna i kroppen och huruvida det så småningom är möjligt att lätta på dem. Med tanke på välbefinnandet är känslan av att man för en stund kan koppla av och lugna ner sig viktig.

Veckans övningar

Bra, du har kommit till den sista veckan av egenvården! Den här veckans övningar hjälper dig att lugna ner dig och slappna av. Fortsätt att träna ihärdigt!

  • Cirkelandning
  • Jordningsövningar: att stampa stående och liggande samt klappa med armarna i kors, det vill säga fjärilsklappa
  • Användning av sinnen och föremål
  • Korsställningar där benen korsas i olika ställningar när du sitter
  • Vaggande: viktöverföring mellan vänster och höger ben samt mellan hälarna och främre trampdynorna