5. Viikko: läsnäolo ja hellittäminen

Ankkuroituminen nykyhetkeen auttaa rauhoittumaan

Ahdistukseen liittyy usein ajatusten lakkaamaton virta ja kehon jännittyneisyys. Olo voi olla levoton ja kireä. Ahdistukseen liittyvä jännittyneisyys on voinut jatkua pitkää, jolloin rentoutuminen voi olla vaikeaa. Tällöin rentoutumisyrityksistä voi tulla vain lisää jännitettä, kun hellittäminen tuntuu mahdottomalta. Kehon rentouttamista voi harjoitella viime viikolla harjoitellun rentous-jännitysharjoitteen avulla.

Jos rentoutuminen tuntuu vaikealta, voi kehon ja mielen rauhoittumista edistää ankkuroitumalla itsensä hetkeen erilaisten harjoitusten avulla. Nykyhetkeen ankkuroitumista ja rauhoittumista voi auttaa liike ja eri aistimusten hyödyntäminen. Kun ankkuroituminen ja rauhoittuminen onnistuvat, on mahdollista lähteä tutkimaan kehon jännitteitä sekä sitä, onko niistä vähä vähältä mahdollista hellittää. Hyvinvoinnin kannalta kokemus siitä, että voi hetkeksi hellittää ja rauhoittua on tärkeää.

Viikon harjoitukset

Hienoa, pääsit omahoidon viimeiselle viikolle! Tämän viikon harjoitteet auttavat rauhoittumaan ja rentoutumaan. Jatka vielä sinnikkäästi harjoittelua!

  • Pyöröhengitys
  • Maadoittamisharjoitteet: tömistely seisten ja makuulta sekä risti- eli perhostaputtelu
  • Kokeile aistien ja esineiden käyttämistä
  • Ristiasennot, joissa jalat ristitään istuessa eri asentoihin
  • Heijaaminen: painon siirto vasemman ja oikean jalan välillä sekä kantapäiden ja päkiöiden välillä