Apua itsetuhoisuuteen

Kuva: Yiping Feng ja Ling Ouyang

Itsetuhoiset ajatukset ovat melko yleisiä: joka kymmenes aikuinen on ajatellut itsemurhaa viimeisen vuoden sisään ja noin kuudesosa Suomen väestöstä on joskus elämänsä aikana ajatellut tekevänsä itsemurhan. Suurimmalla osalla nämä ajatukset menevät nopeasti ohi.

Itsetuhoisista ajatuksista kannattaa aina puhua jollekulle ja jatkuviin itsepintaisiin itsetuhoisiin ajatuksiin on aina syytä hakea apua. Tällaisten ajatusten taustalla on usein jokin mielenterveyden häiriö, jota voi hoitaa. Jos itsetuhoisten ajatusten vastustaminen tuntuu vaikealta, kuolemanhalu on voimakas, ajatusten toteuttamiseksi on tehty suunnitelma tai jos vahingoittaa itseään tai yrittää itsemurhaa, hoitoon on hakeuduttava heti. 

Kiireellinen apu:

Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Mieli ry:n kriisipuhelin on auki vuorokauden ympäri: 09 2525 0111.

Helsingin kaupungin palvelut:

Äkillisissä mielenterveyden ongelmissa saat apua omalta terveysasemalta arkisin klo 8-16. Muina aikoina soita ennen päivystykseen hakeutumista Päivystysapuun, p. 116 117.

Psykiatrian päivystys sijaitsee Meilahden yhteispäivystyksessä, Haartmanin sairaalassa.

Tee turvasuunnitelma:

Turvasuunnitelman tarkoitus on tehdä valmis toimintasuunnitelma mahdollisia itsetuhoisia vaaratilanteita varten ja ehkäistä itsemurhayritys. MIELI ry:n itsemurhien ehkäisykeskus on tuottanut viisi ohjevideota turvasuunnitelman luomiseen.