Psykoterapiaan hakeutuminen

Tämä ohjelma on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita psykoterapiasta, ovat etenemässä psykoterapiaan tai käyvät psykoterapiassa. Tätä ohjelmaa voi hyödyntää itsenäisesti tai yhdessä ammattilaisen kanssa. Voit myös seurata videoilta psykoterapeuttien ja kokemusasiantuntijoiden keskustelua aiheesta.

Lehtimetsän läpi kulkeva heikkatie.
Kuva: Julia Kivelä

Tervetuloa!

Tämä polku opastaa ja ohjaa sinua psykoterapiaan hakeutumisen eri käänteissä harkintavaiheesta aina psykoterapiassa työskentelyyn asti. Polulla pohdit niin psykoterapian sopivuutta omassa tilanteessasi kuin omia toiveitasi sen suhteen, ja saat myös käytännön ohjeita ja neuvoja.

 • Vaihe 1: Hakeutuisinko psykoterapiaan?

  Ensimmäisessä vaiheessa käydään läpi, mitä psykoterapia on ja pohditaan omia odotuksia psykoterapian suhteen. Lisäksi pohditaan psykoterapian aloittamisen oikea-aikaisuutta.

 • Vaihe 2: Psykoterapiaan valmistautuminen

  Toisessa vaiheessa käydään läpi, mistä psykoterapiaan valmistautuminen aloitetaan. Tässä vaiheessa pohditaan myös sitä, mihin toivoo saavansa psykoterapiasta apua sekä millainen psykoterapia itselle sopii.

 • Vaihe 3: Psykoterapeutin etsiminen

  Kolmannessa vaiheessa psykoterapeutin etsimiseen liittyy yhteydenottokirjeiden kirjoittaminen, psykoterapeuteille, tutustumiskäyntien varaaminen ja kela-hakemusten täyttäminen. Tässä vaiheessa pohditaan myös tilanteita, kun kaikki ei suju suunnitellusti.

 • Vaihe 4: Psykoterapiassa käyminen

  Ohjelman neljännessä ja viimeisessä vaiheessa pohditaan psykoterapiaan sitoutumista, yhteistyötä psykoterapeutin kanssa sekä psykoterapian hyötyjä.