Vaihe 4: Psykoterapiassa käyminen

Nainen kulkee pitkopuilla alppiruusujen keskellä.

Psykoterapiassa käymiseen liittyy monenlaisia tunteita herättäviä vaiheita – oivalluksen hetkiä mutta myös haastavia kohtia. Tässä osiossa saat tietoa psykoterapiassa käymiseen liittyvistä kokemuksista, voit pysähtyä pohtimaan omia kokemuksiasi ja miten omalla toiminnallasi voisit edistää toivomiasi muutoksia psykoterapiakäynneillä ja niiden välillä.

Löydettyäsi sopivan psykoterapeutin ja sovittuasi psykoterapian aloituksesta, voi itse psykoterapiatyöskentely alkaa. Matka tähän pisteeseen on saattanut olla pitkäkin ja psykoterapian aloittaminen voi herättää toiveikkuutta, innostusta, uteliaisuutta tai helpotuksen tunteita. Toisaalta se voi jännittää tai herättää epävarmuuden tunteita, kun ryhdyt käsittelemään vaikeitakin asioita uuden ihmisen kanssa. 

Tässä osiossa voit pysähtyä pohtimaan psykoterapiassa käymiseen liittyviä kokemuksia ja saat niistä tietoa. Pohdit psykoterapiaan sitoutumista ja miten elämäntilanteesi voisi tukea psykoterapiasta hyötymistä. Käymme läpi myös psykoterapiassa tavallisesti eteen tulevia haastavia kohtia ja niiden käsittelyä. Lopuksi pysähdymme pohtimaan psykoterapian hyötyjä ja voit pohtia, voisitko jollain tavoin itse edistää toivottuja muutoksia psykoterapiakäynneillä ja käyntien välillä.  

Millainen kokemus psykoterapia oli sinulle?

Tästä eteenpäin

Hienoa, olet päässyt psykoterapiaan hakeutumisen hoitopolun loppuun. Toivottavasti materiaali on auttanut sinua selkiyttämään toiveitasi ja tavoitteitasi sen suhteen, millaisesta tuesta voisit nyt hyötyä mielenterveytesi tukemiseksi. Olet ehkä todennut, että psykoterapia ei ole sinulle oikea hoito, ehkä odotat että psykoterapia alkaa myöhemmin tai olet päässyt sen jo aloittamaan. Oli tilanteesi mikä tahansa, voit aina palata tämän materiaalin äärelle. Ja muista, mielenterveyden haasteiden kanssa ei kannata jäädä yksin!

Tämän hoito-ohjelman aikaisemmat vaiheet