3. Beteende
När färdigheterna i känsloreglering inte är tillräckligt utvecklade kan känslor som upplevs som svåra påverka beteendet på ett oönskat sätt. Instabilitet i känslolivet kan visa sig i form av impulsivitet, kortsynthet och självskadebeteende.
Ibland försöker man bli kvitt svåra känslor på skadliga sätt. Detta kan leda till svårigheter att reglera beteendet, vilket är en av de centrala symtombilderna vid instabilt känsloliv och lindrigare svårigheter med känsloregleringen.
I videon berättas om hurdana utmaningar med att reglera beteendet som ofta är förknippade med instabilitet i känslolivet.
Beteende
Emotionellt instabil personlighet är ofta förknippad med impulsivt beteende. Det innebär impulsiva och kraftiga reaktioner som drivs av det rådande känsloläget.
Skadligt impulsivt beteende kan vara till exempel spelande, oskyddade eller på annat sätt flyktiga sexuella kontakter, överdriven användning av alkohol, andra rusmedel eller läkemedel, hetsätande, köpande, inställande av möten eller svårigheter att hålla fast vid överenskommelser.
Syftet med det impulsiva handlandet är att känna välbehag och undvika negativa känslor eller förnimmelser. Det impulsiva beteendet kan även springa ur ett försök att bryta känslan av tomhet. Ofta fungerar det också på kort sikt: under den impulsiva handlingen och en stund efter den kan man må utmärkt eller åtminstone känna någonting.
På lång sikt är följderna å andra sidan jobbigare, ibland helt konkret (förlust av pengar, hot mot hälsan), och ofta får personens uppfattning om sig själv sig en törn. Känslan av tomhet eller andra svåra känslor kommer också tillbaka. Genom det impulsiva agerandet har man inte heller möjlighet att arbeta mot sina långsiktiga mål eller agera i enlighet med sina värden.
Ibland kan det även vara svårt att reglera det målinriktade beteendet och arbeta långsiktigt. En person med ett instabilt känsloliv kan ha svårt att skapa sig en bild av de långsiktiga effekterna och stå ut med att hen inte får omedelbar belöning för sitt arbete.
På grund av känsligheten kan misslyckanden kännas katastrofala, och det svartvita tänkandet och agerandet försvårar långsiktighet. När saker betraktas som antingen bra eller dåliga, lyckade eller misslyckade, är det svårt att fortsätta arbeta efter motgångar. Det kan kännas nästan omöjligt att arbeta sig igenom faser som känns enformiga, tråkiga eller svåra och som är en del av långsiktigt arbete.
Instabila personlighetsstörningar kan vara förknippade med upprepat självdestruktivt beteende. Det självdestruktiva beteendet kan utlösas av till exempel hot om separation, erfarenhet av att ha blivit avvisad eller ökade krav och förväntningar på sig själv.
Självskadebeteende är inte alltid förknippat med dödslängtan. Målet är vanligtvis att bli av med olustkänslor, ångest, overklighetskänslor eller känslor av att man är dålig eller fel på något sätt. Risken för självmord i samband med instabilitet är dock betydande och självmordsförsök vanliga.
OBS! Om du har självdestruktiva tankar eller självskadebeteende, klicka här för att få hjälp.
Det är möjligt att förstå impulsivt beteende som är förvirrande för en själv om man ser på det som en länk i en kedja av olika yttre och inre händelser. En kedjeanalys hjälper till att skapa en bild av denna kedja av händelser och handlingar.
I videon berättar erfarenhetsexperten Laura med hjälp av kedjeanalys om en situation som var svår för henne.