7. Miten epävakautta hoidetaan?
Tunne-elämän epävakauden hoito on pitkäjänteistä työskentelyä. Erilaisia hoitomuotoja on useita ja hoidon tiedetään olevan tehokasta. Tunne-elämän epävakauden oireet lievittyvät useimmilla 10 vuoden kuluessa ja spontaani toipuminen on mahdollista.
Elämä tunnesäätelyn vaikeuksien kanssa voi tuntua kuin se olisi yhtä tunteiden vuoristorataa. Tunteiden vaihtelun nopeuteen ja voimakkuuteen on kuitenkin mahdollista saada apua. Pitkällä aikavälillä saattaa päästä täysin oireettomaksi ja monelle jää vain lieviä oireita tai jaksottaista vaikeampaa oireilua.
Epävakaudesta eteenpäin
Tunne-elämän epävakauden hoidossa käytetään erilaisia psykososiaalisia hoitomuotoja. Dialektinen käyttäytymisterapia, mentalisaatioterapia, skeematerapia, transferenssikeskeinen psykoterapia ja STEPPS-ohjelma ovat saaneet hyviä hoitotuloksia. Ryhmämuotoinen hoito, jossa tähdätään tunteiden ja itsen hyväksyntään voi olla myös hyödyllistä.
Psykoterapiasta voi olla apua tunne-elämän epävakauteen. Ennen psykoterapiaan hakeutumista on hyödyllistä opetella tunnesäätelytaitoja, sillä terapia voi olla raskas prosessi. Liian varhainen psykoterapiaan hakeutuminen ei edistä toipumista vaan päinvastoin saattaa lisätä kokemusta, että mikään ei auta, ja luottamus hoitoon ja omiin toipumismahdollisuuksiin voi kärsiä.
Oikeanlainen ja oikein ajoitettu terapiaprosessi taas vahvistaa jo opittujen tunnetaitojen hyödyntämistä ja syventää itseymmärrystä tavalla, joka voi kantaa koko elämän.
Tunne-elämän epävakautta ei voi suoraan hoitaa lääkkeillä, mutta lääkehoidolla voidaan lievittää samanaikaisia muita psyykkisiä häiriöitä kuten masennusta. Mielialaa tasaavasta lääkehoidosta voi olla apua vaikeaan tunne-elämän epävakauteen.
Omahoidon merkitystä ei voi korostaa liikaa. Ammattilaisenkin kanssa työskennellessä keskeinen osa hoidossa on aktiivinen oma työskentely, harjoittelu ja pohdinta hoitotapaamisten välillä.
Jos oireet ovat suhteellisen lieviä, itsenäinen tiedon hankkiminen, omiin tunteisiin ja käyttäytymiseen tutustuminen ja tunnesäätelyn harjoittelu voi olla riittävä hoitomuoto. Jos taas oireilu on vakavaa ja siihen liittyy itsetuhoisia ajatuksia ja käyttäytymistä, ammattiapu on aina tarpeen.
Tiedon hankkiminen on ensimmäinen askel hoitopolulla. Monet kuvaavat tuntevansa helpotusta, kun oivaltavat etteivät ole yksin haasteiden kanssa, vaan että on muitakin ihmisiä, jotka kamppailevat samojen asioiden kanssa. Tunne-elämän epävakaudesta lukeminen ja kuuleminen voi antaa kokemuksen, että omalle tilanteelle löytyy jokin selitys.
Tunne-elämän epävakauden taustalla on usein kasvuympäristöjä, joissa tunteiden käsittely on jäänyt hyvin pienelle huomiolle ja tunteet voivat olla kerta kaikkiaan itselle vieraita ja vaikeita ymmärtää.
Tunnetaitojen opettelu alkaa perusteista: tunteiden tunnistamista ja nimeämistä voi harjoitella milloin tahansa. Kun tunteen oppi tunnistamaan, tulee mahdolliseksi alkaa huomata, miten jokin tietty tunne vaikuttaa omaan toimintaan ja ajatteluun.
Oman kokemuksen ja elämänhistorian, omien ajatusten ja tunteiden hyväksyntä on tärkeää. Aluksi voi olla vaikea hyväksyä diagnoosi tai ylipäätään koko ajatus hyväksynnästä. Ehkä äärimmäisen vaikeat tunteet haluaisi pois kokonaan, jolloin niiden hyväksyminen vaikuttaa nurinkuriselta. Tai ehkä oma elämäntilanne tuntuu niin vaikealta, että pelkkä ajatus hyväksynnästä tuntuu mitätöivältä ja epäreilulta.
Hyväksyntä ei tarkoita, että omia kipeitä kokemuksia ja muistoja pitäisi haluta tai että niistä pitäisi alkaa pitämään. Se tarkoittaa, että ne saavat olla mitä ne ovat ja niihin liittyvät tunteet saavat sellaisia kuin ne ovat.
Videolla kokemusasiantuntijat, kertovat, miten he ovat oppineet säätelemään tunteitaan.