Ajatusvinoumat
Ajatusvinoumilla tarkoitetaan ihmisillä esiintyviä taipumuksia hahmottaa ja painottaa havaintojaan, tulkintojaan ja tietoa tietyllä tavalla. Kaikilla ihmisillä esiintyy ajatusvinoumia. Ne eivät tarkoita sitä, että ajattelee jotenkin väärin tai huonosti, sillä on olemassa myös hyödyllisiä ajatusvinoumia. Mielemme sisälle on rakentunut malleja asioista, maailmasta, meistä itsestämme ja muista ihmisistä. Pohjimmiltaan näiden tarkoitus on nopeuttaa sekä helpottaa ajattelua ja toimintaa, kun emme joudu ihmettelemään koko maailmaa joka kerta kohdatessamme jotain uutta.
Ajatusvinoumia on olemassa valtava määrä. Alle on listattu tyypillisimpiä ajatusvinoumia:
Katastrofiajattelu
Ennakoidaan mahdollisimman huonoja seurauksia, jotka eivät aina ole edes realistisia.
“Jos en pääse tästä kurssista läpi, joudun keskeyttämään opintoni enkä ikinä valmistu ammattiin.“
Ennustaminen
Ennakoidaan tulevaa: oletetaan, että asiat menevät huonoon suuntaan tai että edessä on vaaratilanne.
“Tiedän, että tämä ei tule auttamaan minua. Tiedän, että tulen epäonnistumaan.“
Mitä jos –ajattelu
Pohditaan jatkuvasti, mitä jos jotakin ikävää tapahtuu (huoliajattelu).
“Mitä, jos teen virheen? Mitä, jos sairastun vakavasti? Mitä, jos minua alkaakin ahdistaa?“
Pitäisi ja täytyisi
Vahva käsitys siitä, miten itsen tai muiden tulee ajatella, tuntea tai toimia.
“Omat tunteet pitäisi pitää omana tietonaan. Pitää tehdä, on pakko, kuuluu…“
Ajatusten lukeminen
Oletetaan muiden ajatuksia tai luullaan, että pystytään päättelemään, mitä muut ajattelevat.
“Kukaan ei pidä minusta. Hän varmaan pitää minua ihan typeränä.“
Henkilökohtaistaminen
Ajatellaan toisten käyttäytymisen liittyvän itseen.
“Mitä minä taas olen tehnyt, kun hän on vihainen?“
Yliyleistäminen
Hetkellinen tunne tai ajatus vaikuttaa olevan totta aina.
“Aina kaikki menee pieleen. Kukaan ei ikinä halua viettää aikaa kanssani.“
Vertailu
Oma ikävä kokemus nähdään muiden paremmuutena, itsen epäonnistumisena ja muiden onnistumisena.
“Minä kamppailen ahdistuksen kanssa. Kaikkien muiden elämä on varmaan helppoa ja mukavaa.“
Tunteiden ottaminen tosiasioina
Tunne nähdään faktana. Kun tuntuu joltain (yleensä ikävältä), asian on oltava niin.
“Minua hävettää, joten olen hävettävä. Minua pelottaa, joten tilanteessa on jotain pelättävää.
Tunnen itseni typeräksi, joten olen typerä.“
Mustavalkoajattelu
Joko tai / kaikki tai ei mitään –ajattelu.
“Joko teen täydellisesti tai sitten en aloita lainkaan. Hän kohteli minua huonosti, joten hän on paha ihminen.“
Liioitteleminen
”Kärpäsestä härkänen”: pienikin vastoinkäyminen tuntuu katastrofilta.
“Kumppanini oli minulle vihainen, joten hän varmasti vihaa minua ja haluaa erota.“
Vahvistusvinouma
Omia oletuksia tukeva tieto huomataan, muistetaan ja uskotaan. Omien oletusten vastainen tieto sivuutetaan tai unohdetaan helposti.
Jännittävässä sosiaalisessa tilanteessa huomataan muiden vihaiset ilmeet mutta ei ystävällisiä kasvoja.
Valitse jokin ajatusvinouma ja lähde pohtimaan sen alkuperää. Pohdinnassa sinun ei tarvitse olla täysin varma asiasta. Usein taustalla on monia, kerrostuneita tapahtumia ja syitä, joista selkeän alkuperän selvittäminen on hyvin vaikeaa. Pohdi valitsemasi ajatusvinouman kohdalla seuraavia kysymyksiä:
Milloin se on saanut alkunsa? Mikä tapahtuma tai mitkä tapahtumat ovat saattaneet laukaista sen?
Onko elämässäsi jotkin myöhemmät kokemukset vahvistaneet sitä?
Mitä se on merkinnyt elämässäni/Mihin se on minua ohjannut?
Näiden pohtiminen voi myös herättää surua, katkeruutta tai muuta vastaavaa. Jos tunteita herää, koeta sallia ja antaa itsellesi lupa tuntea ne tunteet. Menneisyydessämme voi olla hyvinkin kipeitä asioita ja niiden kohtaaminen saa tuntua pahalta.
Mielemme sisälle on rakentunut malleja asioista, maailmasta, meistä itsestämme ja muista ihmisistä. Meillä on esimerkiksi sisäinen malli polkupyörästä, eli käsitys siitä, millainen polkupyörä on. Kun olemme muutaman kerran nähneet polkupyörän ja siihen on yhdistynyt tieto, että se on polkupyörä, siitä rakentuu malli mieleemme. Tämän sisäisen mallin avulla voimme tunnistaa hyvin erinäköisiä polkupyöriä samaksi kulkuneuvotyypiksi. Tähän malliin sisältyy myös toimintaa: polkupyörää poljetaan tietyllä tavalla, sen toimiminen vaatii tiettyjä tekoja. Kun näemme ensimmäistä kertaa lastenistuimen pyörän takaosassa, voi tapahtua assimilaatiota, eli uuden tiedon nivomista vanhaan malliin.
Polkupyörään voi alkaa myös yhdistyä tunteita. Alkuun pyörällä ajamisen opettelu jännittää. Sitten pyöräillään kiva kesäretki. Tuon jälkeen pyörä tai ajatus pyörästä voi tuoda tuon retken hyvät muistot ja tunteet mieleen. Jos pyörällä kaadutaan pahasti, siihen saattaa liittyä myös pelottavia muistoja. Nämä muistot taas herättävät tunteita. Voimme myös esimerkiksi arvioida itseämme pyöräilijänä. Näin pyörä voi herättää vaikkapa ajatuksen: ”Olen osaava pyöräilijä” tai ” En jaksa pyöräillä, olen heikko”. Näin päässämme muodostuu laaja verkosto erilaisista tiedosta, tunteista, tulkinnoista ja ajatuksista, jotka linkittyvät toisiinsa monimutkaisen verkoston kautta. Ja kun mallit käsittelevät meitä, muita ihmisiä ja ihmissuhteita, malleista kehittyy paljon monimutkaisempia kuin polkupyörän kohdalla.
Syystä tai toisesta meille saattaa kehittyä hyvinkin kipeitä sisäisiä malleja. Näitä voivat olla esimerkiksi sellaiset uskomukset kuin ”Olen huono ihminen”, ”Muut haluavat minulle vain pahaa”, ”Olen vääränlainen”. Tai ne voivat olla kuin sisäinen tiukka sääntökirja: ”Tullakseni hyväksytyksi, minun pitää aina auttaa muita”, ”On itsekästä ja väärin kieltäytyä jostain”. Jos toistuvasti joudumme kohtaamaan tilanteita, joissa meitä arvostellaan, emme saa hyväksyntää tai rakkautta, alkaa siitä rakentua sisäinen malli. Meille kaikille on hyvin tärkeää saada kokea hyväksyntää, lämpöä ja turvaa. Jos sitä emme jostain syystä saa, yritämme kaikin keinoin sitä hakea. Esimerkiksi lapsuuden ankara kasvuympäristö voi opettaa meille, että ollakseen hyvä ihminen ja saadakseen hyväksyntää, pitää jatkuvasti suorittaa eikä saa olla väsynyt tai heikko. Kun tästä on muodostunut sisäinen malli, kannamme sitä mukanamme ja se ohjaa toimintaamme, vaikka ympäristö olisikin muuttunut ja sen vaatimukset eivät olisikaan enää totta.
Nämä sisäiset mallit ja säännöt voivat aiheuttaa meille paljon huoliajatuksia. Monesti huoliajatukset ovat automaattisia ja salamannopeita. Ne ilmestyvät kuin tyhjästä ja saavat aikaan huolien ketjun tai voimakkaan tunnereaktion. Tällaisia automaattisia, nopeita ja itselle haitallisia ajatuksia esiintyy kaikilla ihmisillä jossain määrin. Monesti huoliajatukset sisältävät niin sanottuja ajatusvinoumia. Ajatusvinoumilla tarkoitetaan ihmisillä esiintyviä taipumuksia hahmottaa ja painottaa havaintojaan, tulkintojaan ja tietoa tietyllä tavalla.
Kaikilla ihmisillä esiintyy ajatusvinoumia ja monet niistä ovat hyödyllisiäkin. Ihmisen mielen toimintaa voidaan hahmottaa karkeasti kahden eri systeemin tasolla:
• Systeemi 1 = nopea, automaattinen ajattelu. Yleensä aktiivinen, ei vaadi tietoista ponnistelua.
• Systeemi 2 = hitaampi, tietoinen ajattelu. Vaatii keskittymistä ja harkintaa.
Ajatusvinoumat kuuluvat systeemin 1 toimintaan. Tällöin mielemme toimii automaatiolla ja ”tekee omiaan” ilman, että välttämättä huomaamme edes ajattelevamme.