1. Viikko: ahdistus ja keho

Ahdistuksen keholliset oireet

Hetkellinen ahdistus on elämälle tarpeellista ja siksi meille ihmisille on kehittynyt kyky ahdistua. Ahdistus on kuin kehon yleishälytys. Se ilmoittaa, kun jokin on pielessä ja valmistelee toimintaan. Hetkellinen ahdistus lisää suorituskykyä ja saa suojautumaan mahdolliselta uhalta.

Keho reagoi uhkaavaan tilanteeseen riippuen siitä, millaiseksi uhka arvioidaan. Ahdistavassa tilanteessa se valmistautuu taistelemaan tai tarvittaessa pakenemaan. Kohdatessaan äärimmäisen uhan keho voi lamaantua täysin. Katso videolta, millaisia kehollisia oireita taistele tai pakene -tila tai täysi lamaantuminen voi aiheuttaa.

Ahdistus kehossa

Kun ihminen menee taistele tai pakene -tilaan, looginen ajattelukyky ja harkinta eivät toimi, joten emme pysty järkeilemään itseämme rauhalliseksi. Siksi kehollisista ahdistuksen hallintakeinoista on useimmille hyötyä – niiden avulla saamme kehon rauhoittumaan ja pystymme palauttamaan tarkkaavaisuuden takaisin ahdistuksesta nykyhetkeen. 

Viikon harjoitukset

Hienoa, pääsit ensimmäisen viikon tieto-osuuden loppuun! Nyt on tärkeää aloittaa harjoittelu. Alla listattuna tämän viikon harjoitteet. Lataa oman harjoittelun seurantaa ja pohtimista varten seurantalomake. Varaa harjoittelulle aikaa mielellään päivittäin viisi minuuttia. Yritä ujuttaa esimerkiksi vagus-harjoituksia osaksi arkirutiinejasi ja varaa palleahengitykselle hetki esimerkiksi päivällisen jälkeen tai nukkumaan mennessäsi.

  • Palleahengitys
  • Vagushermon aktivointi hyräilemällä, laulamalla, tekemällä ng-äännettä ja kurlaamalla.