8. viikko: harjoittelu alkaa nyt

Tämä ohjelma on vasta alkua

Voi olla, että et vielä huomaa, miten tämän ohjelman läpikäyminen ja harjoitteiden tekeminen on vaikuttanut sinuun. Olet kuitenkin käyttänyt paljon aikaa ja voimavaroja ohjelmaan, joten tällä viikolla käännetään huomio viimeisten 7 viikon kokemukseesi; siihen, mitä olet tuntenut, oppinut ja mikä on ollut sinulle tärkeintä. 

Palataan aivan ohjelman ensimmäiseen harjoitukseen, tietoisen syömisen harjoitukseen. Tee harjoitus nyt uudelleen.

Tietoinen syöminen

Millaista oli tehdä harjoitus nyt uudestaan? Millaisia ajatuksia, tunteita, aistimuksia ja kehollisia kokemuksia huomasit harjoituksen aikana?

Muistele, millaista oli tehdä harjoitus ensimmäisen kerran. Jos kirjoitit jotakin muistiin kokemuksestasi, voit käydä muistiinpanosi läpi. Oliko kokemuksesi harjoituksesta tänään samanlainen vai erilainen kuin ohjelman alkupuolella? Kirjoita havaintojasi ylös. 

Masennusherkkyys kehittyy usein pitkän ajan kuluessa. Tämä ohjelma kesti kahdeksan viikkoa ja se on suhteellisen lyhyt aika verrattuna siihen, kuinka kauan masennus on mahdollisesti ollut läsnä elämässäsi. Tämän ohjelman ja tietoisen läsnäolon avulla pyritään muuttamaan elämäntapoja – siis sitä, miten toimii joka päivä koko loppuelämän ajan. Toiminnalla tarkoitetaan tässä sitä, miten suhtautuu vaikeuksiin, miten käyttää mieltä tietoisesti ja millaisia tekoja tekee päivittäin. Kahdeksan viikkoa antaa tällaiseen muutokseen hyvän alun, mutta varsinainen harjoittelu on vasta alkamassa. 

Ohjelman etusivulla mainittiin tavoitteet: oppia tarkastelemaan oman mielen toimintaa, tutustua mindfulnessiin ja alkaa huomata, miten ajatukset osaltaan vaikuttavat mielialaan. Ota hetki sille, että pohdit, miten olet mielestäsi päässyt näihin tavoitteisiin. 

Pohdi: ymmärrätkö mielestäsi näin ohjelman päätteeksi, mitä mindfulness on? Mitä se sinulle on? Entä oletko oppinut tarkastelemaan oman mielesi toimintaa? Toisin sanoen, huomaatko, miten mielesi reagoi tilanteisiin, ajatuksiin, tunteisiin tai kehon tuntemuksiin? Entä oletko alkanut huomaamaan jotakin siitä, miten mielesi tuottamat automaattiset ajatukset vaikuttavat mielialaasi? Kirjoita ajatuksiasi muistiin. 

Viikon harjoitukset

Harjoittele tällä viikolla tietoista kuuntelemista erilaisissa hetkissä. Voit kuunnella musiikkia, kodin tai luonnon ääniä ja erityisesti keskusteluja tietoisesti.

Palaa myös tietoisen syömisen lisäksi muihin ohjelman harjoituksiin ja tee itsellesi mieluisia harjoituksia mahdollisimman monena päivänä.

Jatka myös itsellesi tärkeiden asioiden pohtimista ja kirkastamista. Voit tehdä kirjoittamisharjoituksen useampana päivänä tai kirjoittaa pidempään kuin 20 minuuttia kerralla. Jos tunnistat itsellesi tärkeitä asioita, palaa pienten askelten periaatteeseen: mitä pieniä tekoja kohti itsellesi tärkeitä asioita voisit tehdä tällä viikolla? Kirjaa tekoja ylös ja pyri tekemään niitä päivittäin.

Lopuksi

Mindfulness-harjoittelu voi luoda uudenlaisen polun elämässä. Ja jos valitsemme kulkea tätä polkua pitkin, voimme löytää aivan uudenlaisen tavan elää elämäämme. Saatamme huomata, että on mahdollista olla itselleen ystävällinen sen sijaan, että yrittää olla joku muu, jonkin muunlainen tai jossakin muualla. Saatamme huomata, että kun tiedostamme sisäisen kriitikkomme olemassaolon, voimme kuulla myös toisenlaisen äänen: hiljaisemman, viisaamman ja huomaavaisemman äänen, joka kertoo selkeämmin ja ystävällisemmin, miten kannattaa toimia kaikkein vaikeimmissakin tilanteissa. 

Mindfulness-harjoittelussa ei ole kyse siitä, että ottaisimme etäisyyttä elämään ja tunteisiin. Kyse on siitä, että elämme elämäämme autenttisesti ja osallistuen, syvästi tuntien ja myötätuntoisesti toimien. Saatamme niin herkästi etääntyä itsestämme. Mindfulness voi tuoda meidät takaisin itsemme luokse.