2. viikko: suunnan selkeyttäminen
On täysin normaalia, jos itselle vaikeiden asioiden sekä oman elämäntilanteen tietoinen pohtiminen herättää kielteisiä tunteita, kuten esimerkiksi pelkoa tai häpeää. Sitä ei tarvitse säikähtää, vaan ainoastaan pistää nuo tuntemukset merkille ja koettaa antaa niiden sitten mennä. Hienoa, että hankalista tunteistakin huolimatta olet nyt tässä!
Pysähdy vielä muutaman minuutin ajaksi havainnoimaan tätä hetkeä. Katso ympärillesi kuin näkisit kaiken ensimmäistä kertaa. Huomioi muotoja, värejä, varjoja ja valoa. Voit nimetä näitä myös mielessäsi – sanoa mielessäsi “ääneen”, mitä huomaat. Koeta myös havainnoida, mitä ajatuksia mielessäsi liikkuu juuri nyt.
Muutos- ja kriisitilanteissa elämä saattaa tuntua kaoottiselta ja vaikealta hallita. Hyvä uutinen kuitenkin on, ettei elämää tarvitse yrittää jatkuvasti hallita. Joskus täytyy osata päästää irti ja pudottaa köysi, kuten viime viikolla köydenvetometafora opetti. Kun köyden pudottaa, on vapaa liikkumaan mihin suuntaan vain.
Yksi HOT-terapian pääasiallinen tavoite on auttaa sinua elämään juuri sellaista elämää, jota haluat elää, huolimatta elämässä esiintyvistä haasteista. Tällä viikolla onkin tarkoitus selvittää, mikä antaa sinulle merkityksiä elämään (arvot) sekä pohtia konkreettisia keinoja toteuttaa (arvojen mukaiset teot) sellaista elämää arjessasi.
Tavoitteena on myös pohtia, millaisia muutoksia haluaisit elämässäsi juuri nyt tehdä ja minkä vuoksi, sekä lisäksi tarkastella mahdollisia esteitä arvojesi mukaisen elämän tiellä.
Arvot ovat syvimpiä toiveitamme, sillä ne kertovat miten haluaisimme olla ja elää maailmassa. Ne ovat sitä, mitä haluamme edustaa elämässä ja miten haluamme toimia. Arvopohdinta voi antaa sinulle motivaatiota ja syitä, miksi muutoksia kannattaa tehdä. Arvot luovat elämälle merkityksen ja ne voi ajatella elämän suuntaviittoina, joiden seuraaminen on elinikäinen prosessi, vähän niin kuin pohjantähti:
Pohjantähti:
Mikä on sinun Pohjantähtesi, jota kohti kuljet? Kun etsit ja valitset suuntaa elämällesi, mieti, minne päin haluat mennä. Millaisiin suuntiin haluat kulkea, missä on se kiintopiste, jota kohti haluat mennä? Muista kohdistaa matkan varrella katseesi aina tuohon sinun Pohjantähteesi.
Kun tiedät, missä oma Pohjantähtesi on, voit jatkaa matkaasi, vaikka taivas välillä peittyy pilvien taa. Polkusi tuskin on suoraviivainen tai aina helppo kulkea, se voi välillä tehdä useitakin mutkia, mutta Pohjantähtesi auttaa sinua pitämään suuntaa. Kun seuraat omaa Pohjantähteäsi, et voi eksyä. Omat arvosi, sinulle tärkeät asiat, ovat sinun Pohjantähtesi. Ne osoittavat sinulle suuntaa, vaikka välillä olisikin pilvistä.
Tehtävä: hyvä elämä
Käytä nyt hetki aikaa sen pohtimiseen, millaisista asioista sinun mielestäsi hyvä elämä rakentuu? Kirjoita kaikki mieleesi tulevat asiat ylös. Voit käyttää alla olevaa tehtävälomaketta.
Muistatko vielä “ihmekysymyksen”? Jos kaikki ongelmasi olisivat poissa, millaista elämäsi silloin olisi? Omiin arvoihin voi saada kosketuksen kysymällä itseltään, mitä silloin tekisin? Jos ei olisi mitään esteitä, mihin haluaisit käyttää aikaasi? Miten haluaisit elää elämääsi?
Arvot vastaavat kysymykseen, mikä sinulle on tärkeää. Arvot kertovat siitä, millainen haluat olla suhteessa itseesi, muihin ihmisiin ja koko maailmaan. On hyvä huomioida, että haluamme, tarvitsemme ja toivomme monenlaisia asioita muilta ihmisiltä. Nämä eivät kuitenkaan ole arvoja ja valitettavasti emme voi vaikuttaa suoraan siihen, mitä saamme muilta. Esimerkiksi voimme toivoa saavamme muilta rakkautta, mutta arvo olisi se, että haluamme itse toimia rakastavasti suhteessa muihin.
Välillä käy niin, että omat ajatukset tai tunteet ohjaavat sivuteille kauemmas pohjantähdestä ja estävät elämästä arvojen mukaista elämää. Kun suututtaa, tulee helposti sanottua asioita, jotka eivät ole rakastavia. Tai kun hävettää, itseen on vaikea suhtautua rakastavasti. Se, että kirkastaa omat arvot itselleen – siis tekee ne itselleen todella selkeiksi ja tietoisesti pohtii, miten omia arvojaan voi toteuttaa – auttaa toimimaan arvojen mukaisesti vaikeissakin hetkissä.
Arvot ovat aina vapaasti valittavissa eikä niitä tarvitse perustella. Vain me itse tiedämme, mikä on meille todella tärkeää. Usein tosin esimerkiksi lapsuuden kodin arvot kulkevat mukana pitkälle aikuisuuteen, vaikka omat arvot olisivatkin ehtineet elämänkokemuksen myötä muuttua. Tai ympäröivän yhteiskunnan arvot ohjaavat automaattisesti omaa toimintaa, vaikka itselle todellisuudessa aivan toisenlaiset arvot olisivat tärkeimpiä.
Arvoja voi joutua priorisoimaan. Voi olla, että itselle tärkeitä ovat keskenään ristiriitaiseltakin tuntuvat asiat, jotka jossakin tilanteessa ohjaisivat erilaiseen toimintaan. Näin on usein suurten muutosten keskellä. Esimerkiksi, jos on uupunut työelämässä, luotettavuuden arvo (siis halu olla luotettava, toimia luotettavasti) tai huolellisuuden arvo saattavat ohjata sinnittelemään ja pysymään työelämässä, jotta voisi saattaa loppuun aloitettuja projekteja tai huolehtia muista omista vastuista. Samassa tilanteessa taas itsemyötätunnon tai lempeyden arvot ohjaavat lepäämään ja jättämään joitakin vastuita hoitamatta.
Tällaisessa tilanteessa tulee kuunnella itseään ja valita, mikä on juuri tuossa hetkessä itselleen kaikkein tärkeintä. Voi myös olla, että rehellisen itsereflektion jälkeen huomaakin, että huolellisuus olikin perfektionismia ja luotettavuus riittämättömyyden tunnetta. Ilman pysähtymistä arvojen äärelle ja niiden huolellista pohtimista ei välttämättä ole siis itsestään selvää, mikä toimintamme on todella arvojen ohjaamaa.
Arvoja on hyvä pidellä kevyesti: ne ovat aina olemassa, vaikkei niitä voisi jokaisessa hetkessä toteuttaa täydellisesti. Arvojen toteuttamisessa ei voi tulla valmiiksi, mutta niiden mukaisesti voi valita toimia milloin tahansa.
Muista myös, että arvot eivät ole oikein tai väärin, eivätkä ne ole hyviä tai huonoja. Muut ihmiset saattavat arvottaa arvoja ja tietynlainen käyttäytyminen on sosiaalisesti suotavaa tai epäsuotavaa erilaisissa yhteiskunnissa ja ajassa, jossa elämme.
Eri kulttuureissa myös arvotetaan eri asioita. Lisäksi uskonnot vaikuttavat siihen, mitkä asiat tulkitaan hyviksi ja mitkä puolestaan huonoksi. Tästä nousee myös erilaisia käytössääntöjä sekä moraalisia koodeja. Myös media välittää tietoa siitä, mitä ympärillämme tapahtuu ja luo mielikuvia ihanneihmisistä sekä hyväksytystä elämäntilanteesta, mutta niiden ei tarvitse määrittää sinun elämäsi suuntaa.
Arpakuutio
Missä tahansa asennossa jotkin kuution sivut ovat selvästi näkyvillä, kun taas toisia ei näe lainkaan. Näkymättömissä olevat sivut eivät ole hävinneet, ne eivät vain näy juuri tässä asennossa. Ja kun arpakuutiota heitetään ja sen asento vaihtuu, jotkin sivut nousevat etualalle toisten jäädessä taakse.
Pohdi elämän tilannettasi tällä hetkellä. Mitkä arvoistasi ovat nyt elämässäsi näkyvissä? Entä mitkä taka-alalla? Haluaisitko kääntää jonkun sivun näkyviin?
Tehtävä: arvojen kirkastaminen
Kuulostele arvojasi omien toiveidesi kautta. Millaisia lauseita muodostuu, kun aloitat ”voi kun olisin…”, ”jos vain voisin…”, ”olisipa kivaa, jos…”? Piileekö tällaisissa lauseissa jotakin sinulle todella tärkeää?
Entä olisitko valmis lähtemään jonkin asian puolesta mielenosoitukseen?
Tai mistä toivoisit, että sinut muistetaan vanhoilla päivilläsi? Millaisena ihmisenä haluaisit, että muut sinut muistavat?
Miten haluaisit toimia, vaikka kukaan ei näkisi sinun tekevän niin tai kukaan ei kiittäisi sinua siitä?
Tehtävä: arvot elämänalueittain
Mieti vielä tarkemmin, mitkä arvot ovat sinulle tärkeimpiä eri elämänalueilla. Voit käyttää tehtävälomaketta, jonka löydät tämän sivun alalaidasta, tai voit kirjoittaa vapaasti ajatuksiasi muistiin. Voit unelmoida mutta koeta myös olla rehellinen. Varaa reilusti aikaa miettimiseen ja kirjoittamiseen.
Valitse ainakin muutama itsellesi tärkeä elämänalue ja mieti, millainen ihminen haluaisit tuolla osa-alueella olla. Miten haluaisit toimia, suhtautua muihin ihmisiin, mitä arvoja haluaisit toteuttaa? Entä miten arvosi toteutuvat näillä elämän osa-alueilla tällä hetkellä?
Elämänalueet:
– parisuhde tai muu läheinen ihmissuhde
– perhesuhteet
– ystävyyssuhteet
– työ ja ura
– opiskelu ja koulutus
– henkilökohtainen kasvu
– vapaa-aika ja harrastukset
– henkisyys
– yhteiskunnallinen vaikuttaminen
– terveys ja fyysinen hyvinvointi
Omien arvojen toteuttaminen voi tuntua jännittävältä – onhan kyse meille kaikkein tärkeimmistä asioista! Arvojen mukainen toiminta on kuitenkin tärkeä askel kohti omannäköistä ja merkityksellistä elämää. Arvojen toteuttaminen on tietoinen valinta mennä haluamaansa suuntaan elämässä ja laittaa itsensä likoon.
Vanhoista toimintatavoista luopuminen ja muutosten tekeminen vaativat alkuun harjoittelua sekä edellyttävät riskien ottamista. Se saattaa tuntua pelottavalta ja ahdistavalta, mutta on lopulta aivan varmasti kannattavaa. Kaikkein suurin riski on olla ottamatta riskejä ja pysyä paikallaan.
On hyvä tehdä selkeä ero arvojen ja tavoitteiden välille. Arvot ovat suuntia, joita kohti olet tietoisesti päättänyt kulkea. Pelkkä arvojen tunnistaminen ei muuta mitään, jos niitä ei vie käytäntöön. Arvojen toteuttaminen on tässä ja nyt toimintaa: miten valitsen toimia joka hetki.
Arvojen kirkastamisen lisäksi on tärkeää miettiä tavoitteita ja päämääriä, jotka ovat kuin askelia arvojesi viitoittamalla tiellä. Siinä missä arvot ovat elämäsi suuntaviittoja, tavoitteet ja päämäärät ovat saavutettavissa olevia asioita, joiden avulla voi päästä lähemmäs omien arvojen mukaista elämää.
Tavoitteet ovat arvojen konkretisointia: ne luovat lyhyempi- ja pidempikestoisia polkuja kohti arvojen mukaista elämää. Esimerkiksi ”mennä naimisiin” on tavoite, kun taas ”olla rakastava” on arvo. Jos haluat olla rakastava, haluat toimia tavoilla, jotka ilmentävät rakastamista ja haluat toimia niin lopun elämääsi. Ja jokaisessa hetkessä voit valita joko toimia tai olla toimimatta rakastavasti. Mutta, jos haluat mennä naimisiin, saatat saavuttaa tämän tavoitteen, vaikka et lainkaan huomioisikaan arvoasi olla rakastava. Tällöin tavoitteen saavuttaminen ei viekään sinua arvojesi suuntaan.
Emme voi taata, että tulemme saavuttamaan tavoitteemme, mutta voimme missä tahansa hetkessä toteuttaa arvojamme. Esimerkiksi emme voi tietää, tulemmeko ikinä menemään naimisiin, mutta voimme silti aina olla rakastavia ystäville, naapureille, lemmikeille, ympäristölle ja tietenkin itsellemme.
Vaikeassa tai epäselvässä elämäntilanteessa usein tarvitaan konkreettisia tavoitteita. Tavoitteiden asettaminen ja niiden eteen työskentely voivat parhaimmillaan antaa paljon hallinnan ja onnistumisen tunteita.
Kun asetat itsellesi arvojesi pohjalta tavoitteita, pidä mielessäsi SMART (Specific, Meaningful, Adaptive, Realistic, Time-bound) –kaava:
Specific = Täsmällinen: tavoitteita asettaessasi määrittele tarkkaan, mitä aiot tehdä ja millä tavalla, missä aiot tehdä ja keitä muita on mukana.
Meaningful = Merkityksellinen: asettamasi tavoitteen tulee olla sinulle itsellesi tärkeä ja merkityksellinen. Sitä ei pidä saavuttaa esimerkiksi muiden miellyttämisen tai sääntöjen noudattamisen vuoksi.
Adaptive = Mukautuva: tavoitteen tulee mukautua arvojesi mukaiseen elämään ja näin ollen viedä sinua elämässäsi siihen suuntaan, johon haluat oikeasti kulkea.
Realistic = Realistinen: tavoitteen tulee olla saavutettavissa huolimatta esimerkiksi terveydellisistä tai taloudellisista tekijöistä, taidoistasi tai kyvyistäsi. Aseta tavoitteita, jotka pystyt saavuttamaan.
Time-bound = Aikarajattu: aseta tavoitteesi saavuttamiselle selkeä aikaraja: päivä, kuukausi tai vuosi.
Muista vielä tämä: kaikki muutokset tapahtuvat pienin askelin ja pitkällä aikavälillä. Meillä ihmisillä on taipumus yliarvioida, kuinka paljon saamme aikaan lyhyellä aikavälillä, ja aliarvioida, kuinka paljon voimme saada aikaan pitkällä aikavälillä. Tämän vuoksi usein odotamme epärealistisen suuren muutoksen tapahtuvan lyhyessä ajassa.
Pidä siis arvoistasi kiinni ja tavoittele niiden pohjalta jotain konkreettista ja saavutettavissa olevaa, kuten ”soitan huomenna läheiselle ystävälleni” tai ”käyn liikkumassa kolme kertaa viikossa 5 minuuttia kerralla”. Kun asettaa tavoitteita, joiden saavuttaminen on mahdollista, voi saada onnistumiskokemuksia. Vähitellen tulee kylvettyä siemeniä, joista voi kasvaa ajan kanssa suurikin muutos.
Tulet todennäköisesti huomaamaan, että tekemällä pieniä arvojesi mukaisia tekoja, myös motivaatio tehdä niitä lisää herää. Ei kannatakaan odottaa, että motivaatio toimintaan ilmestyisi tyhjästä.
Tehtävä: arvojen mukaiset tavoitteet
Voit käyttää tehtävälomaketta, joka löytyy sivun alalaidasta, tai kirjoittaa ajatuksiasi vapaasti.
Mieti, mitä arvoa haluaisit nyt ryhtyä toteuttamaan elämässäsi. Kirjoita se ylös.
Esim. ympäristöystävällisyys.
Mieti sitten, miten käytännössä tämän arvon toteutuminen voisi näkyä elämässäsi. Kirjoita ylös mahdollisimman monta eri asiaa.
Esim. kulutuksen vähentäminen, kierrättäminen, lentämisen ja yksityisautoilun lopettaminen.
Seuraavaksi koeta muotoilla pitkän aikavälin tavoite äskeisen kohdan perusteella. Muista, että tavoitteen on hyvä olla realistinen ja konkreettinen.
Esim. vuoden päästä haluan kierrättää kaikki kotitalousjätteeni.
Lopuksi muotoile vielä lyhyen aikavälin tavoitteita, jotka vievät kohti pitkän aikavälin tavoitettasi. Mikä olisi pienin mahdollinen askel, jonka voisit ottaa kohti oman arvosi toteutumista?
Esim. hankin biojäteastian huomenna.
Merkitse itsellesi ylös seuraavan viikon ajaksi arvojesi mukaisia tekoja, joita on mahdollista toteuttaa. Valitse kuitenkin vain muutama teko – liian ison palan haukkaamalla teot jäävät usein tekemättä. Mieti, milloin teoille on paras aika ja miten muistat tehdä ne. Käytä kalenteria ja puhelimen muistutuksia apunasi.
Niin kuin kaiken tekemistemme tiellä on esteitä, niin on myös arvojen mukaisen elämän kohdalla. Niistä on hyvä olla tietoinen ja etenkin hyväksyä niiden olemassaolo, jotta voit kulkea arvojesi mukaisella tiellä esteistä huolimatta. Esteet ovat syitä sille, miksi emme voi tehdä niin kuin haluamme tai katsomme parhaaksi.
Esteet voivat olla ulkoisia kuten aika, raha, välimatka, toiset ihmiset tai elinympäristö, tai ne voivat olla oman mielesi sisällä kuten esimerkiksi huoliajatukset tai kriittisyys. Joillekin asioille esteenä voi myös olla oma tai läheisen terveydentila. Saatat myös epäillä arvojasi sekä arvioida niiden oikeellisuutta tai hyväksyttävyyttä. Onko tämä minulle varmasti niin tärkeää, kun se tuntuu nyt niin vaikealta?
Suurimmat esteet ovat yleensä omissa ajatuksissa ja tunteissamme. Monille voi olla tuttua ”pitäisi” –ajattelu, joka on usein esteenä myös arvojen mukaiselle elämälle. Kun mieli sanoo jatkuvasti itselle ”pitäisi tehdä sitä ja tätä, pitäisi olla jossain muualla ja pitäisi olla tietyn näköinen tai tietynlainen ihminen”, on vaikeaa muuttaa suuntaa.
Ajatukset herättävät meissä aina myös tunteita, kuten ”pitäisi” –ajattelu herättää usein epäonnistumisen ja jopa häpeän tunteita. Yhteiskunta myös osaltaan ruokkii suorittamisen kulttuuria sekä sitä, että ”pitäisi” mahtua johonkin muottiin. On hyvä tiedostaa itselle tyypillisiä ajatustapoja, sillä ainoastaan tulemalla niistä tietoiseksi ja hyväksymällä ne, sinun on mahdollista jättää ne huomiotta ja suunnata kohti itsellesi merkityksellisiä asioita.