3. viikko: tietoinen läsnäolo

Lapsi ja aikuinen istuvat penkillä ja nauttivat merellisestä kesämaisemasta.
Kuva: Jussi Hellsten

Pohdi hetki, miten edellisen viikon teemojen käsittely sujui ja mitä se herätti. Joillekin arvojen käsitteleminen synnyttää vahvan halun muutokseen, kun taas toisille arvojen pohtiminen on turhauttavaa ja vaikeaa. Jos huomaat kuuluvasi jälkimmäiseen joukkoon, jätä rauhassa arvot odottamaan ja palaa niiden äärelle uudestaan muutaman viikon päästä.

Jos sait arvojen pohtimisesta jotakin irti, mieti miten voisit jatkaa tälläkin viikolla arvojesi mukaista toimintaa. Muista, että arvot ovat aina olemassa ja opastamassa eteenpäin. Ne eivät katoa mihinkään, mutta ne voivat muuttua matkan varrella. Joinain hetkinä saatat priorisoida jotain toista arvoa elämässäsi enemmän tehden sen mukaisia tekoja. Elämän muutostilanteissa on normaalia, jos arvojärjestys menee hetkeksi uusiksi. Muutoksista huolimatta sinä voit aina suunnistaa kohti arvojasi, ja ne myös opastavat sinua kohti omannäköistä elämää kriisienkin keskellä.

Tällä viikolla on tarkoitus harjoitella tietoista läsnäoloa, jota voisi kutsua eräänlaiseksi ”hetkessä elämiseksi”. Oletkin jo tehnyt joitakin läsnäoloharjoituksia tämän ohjelman aikana.

Pysähdy tässä kohtaa hetkeksi ja tee seuraava hengitysharjoitus:

Teethän lisäksi jonkun arvojesi mukaisen teon tällä viikolla. Mikä voisi viedä sinua lähemmäksi itsellesi tärkeitä asioita tänään?

Voit tehdä tietoisen läsnäolon harjoituksille samanlaisen suunnitelman, jonka teit viime viikolla arvojesi mukaisille teoille: minkä harjoitteen teet tänään ja mihin aikaan? Merkitse lisäksi tulevalle viikolle kalenteriisi muutama ajankohta, jolloin teet jonkin harjoituksen. Pitäydy suunnitelmassasi, mutta ole myös joustava: jos eteesi tulee yllättävä este tai meno, niin voit tehdä harjoituksen seuraavana päivänä.