4. viikko: mielen vallasta vapautuminen

Aikuinen heittää syksyn kellastamia lehtiä ilmaan puistossa.
Kuva: Super Otus

Mitä viime viikon aiheet ja harjoitteet sinussa herättivät? Millaisia ajatuksia, tunteita tai kehon tuntemuksia tietoisen läsnäolon harjoittelu herätti sinussa? Oliko harjoittelu helppoa vai oliko sen tiellä jotain esteitä? Millaisia tunteita tai ajatuksia se herätti, jos et pystynyt tekemään suunnitelmasi mukaan? Pystyitkö siirtämään huomiosi arkiaskareisiisi? Entä millaisia arvojesi mukaisia tekoja olet tehnyt viime aikoina?

Tietoisen läsnäolon taito sisältää monia eri osa-alueita ja sitä täytyy harjoitella. Tietoisuustaitoharjoitukset saattavat aluksi tuntua vaikeilta ja jopa turhauttavilta, mikä on ihan normaalia. Sanonta ”Kukaan ei ole seppä syntyessään” pitää tässä kohtaa hyvin paikkansa. Erityisen hyvä uutinen kuitenkin on, että voit harjoitella tietoista läsnäoloa missä ja milloin vain, sillä pohjimmiltaan se on sitä, että pistät merkille sinussa ja ympäristössäsi juuri käsillä olevassa hetkessä tapahtuvia asioita.

Tällä viikolla pohditaan ajatusten sekä tunteiden kontrolloimista. Voiko niin tehdä ja onko se ylipäätään tarpeellista? Tämän viikon tarkoitus on auttaa sinua päästämään irti mielesi tuottamista tarinoista sekä auttaa huomaamaan, millä tavoin sinä voit vaikuttaa omaan elämääsi.

Olemme luoneet nykyisen maailman ajattelullamme, joten emme voi muuttaa sitä ilman, että muutamme ajattelutapaamme.

Albert Einstein

Tämän viikon harjoitusten on tarkoitus auttaa sinua tarkastelemaan omia ajatuksia, tunteita sekä kehossa ilmeneviä aistimuksia uudesta näkökulmasta. Tarkoituksena on huomata, ettet sinä ole yhtä kuin ajatuksesi. Sinulla on ajatuksia, mutta ajatukset eivät ole sinä.

Muistathan lisäksi jatkaa arvojesi mukaisten tekojen tekemistä tälläkin viikolla!