5. viikko: hyväksynnän taito

Kaksi retkeilijää seisoo Kalliolla ja katsovat merelle auringon laskun jälkeen.

Miltä ajatusten ja tunteiden tarkkailu kauempaa tuntui? Toiko uuden näkökulman harjoittelu jotain oivalluksia? Pystyitkö näkemään ajatuksesi vain ajatuksina? Muistathan, että ajatusten ja tunteiden tarkkailu etäämmältä voi olla vaikeaa. Älä siis lannistu, jos et vielä ole onnistunut huomaamaan omaa tarkkailijaasi. Entä millaisia arvojesi mukaisia tekoja teit viime viikolla?

Ihmisen mieli pystyy muistelemaan menneitä, kuvittelemaan, mitä tulevaisuudessa saattaa tapahtua ja se pystyy murehtimaan asioita. Voimme esimerkiksi kuvitella seuraavaa arkiaamua ja miettiä: ”Jos en mene tarpeeksi ajoissa nukkumaan, olen huomenna väsynyt enkä saa kaikkia työtehtäviäni tehtyä”. Tällaisen ajatuksen pyöriessä mielessä, kuka tahansa tuntee olonsa stressaantuneeksi ja jopa ahdistuneeksi. Meidän on kuitenkin mahdollista vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme mieleemme juolahtaviin ajatuksiin. Ajatukset eivät ole tosiasioita, vaan ne kuvastavat ainoastaan sen hetkistä mielentilaamme, uskomuksia itsestämme sekä kokemuksiamme tai kuvitelmiamme asioista.

Tällä viikolla on aika keskittyä harjoittelemaan hyväksyntää. Tarkoituksena on harjoitella hyväksymään sellaiset seikat elämässä, joihin ei voi itse vaikuttaa (tunteet ja ajatukset) sekä toimia sellaisilla osa-alueilla, joihin sinulla on valta itse vaikuttaa (omat teot). Pohjimmiltaan hyväksyntä tarkoittaa omien ajatusten ja tunteiden tietoista sekä lempeää havainnointia ilman pyrkimystä muuttaa tai poistaa niitä. Vaikeat tilanteet tai tunteet ole pysyviä ja kaikkein kivuliaimmistakin hetkistä sekä yllättävistä elämäntapahtumista huolimatta sinun on mahdollista tehdä arvojesi mukaisia tekoja.

Ennen viikon varsinaista aihetta, tee seuraava skanneri-harjoitus. Keskity etenkin kehossasi sekä mielessäsi ilmeneviin epämiellyttäviin tuntemuksiin. Pystytkö olemaan niiden kanssa?

Huom! Joskus hyvin voimakkaan tunnereaktion herätessä voi olla alkuun mahdotonta vain ”olla” ja hyväksyä tuo tunne. Se on täysin normaalia, eikä sitä tarvitse säikähtää. Tällaisiin tunnereaktioihin voivat auttaa voimakkaat fyysiset harjoitukset, joissa ahdistavaa oloa pyritään helpottamaan siirtämällä huomio kehon aistimuksiin ja/tai hengitykseen.

Kuuntele lopuksi oheinen äänite. Jos haluat ohittaa johdannon, aloita kuuntelu kohdasta 2:06.

Muista edelleen tehdä myös arvojesi mukaisia tekoja, ne vievät sinua kohti merkityksellistä elämää!