Vaihe 2: Psykoterapiaan valmistautuminen
Psykoterapian aloittaminen edellyttää jonkin verran voimavaroja, riittävän vakaata taloudellista tilannetta ja halua sitoutua viikoittaisiin terapiakäynteihin. Psykoterapiaa miettiessä tulee punnittavaksi, kuinka paljon on käytettävissä voimavaroja, aikaa ja rahaa saadakseen apua kokemiinsa ongelmiin. Joku voi pohtia, ovatko omat ongelmat riittävän vakavia psykoterapiaan hakeutumiseen.
Tämän pohtiminen on oikeastaan jo riittävä syy mennä ensin juttelemaan mielenterveyden ammattilaiselle tilanteestaan ja avun tarpeesta. Julkisrahoitteisesti tuetun psykoterapian hakemista varten on hakeuduttava ensin mielenterveydenhuollon ammattilaisen arvioon ottamalla yhteyttä terveysasemalle, työ- tai opiskelijaterveydenhuoltoon.
Voit kertoa psykoterapia-ajatuksistasi jo tässä vaiheessa työntekijälle, joka voi auttaa sinua asiassa etenemisessä. Myös yksityisellä puolella on psykiatreja, jotka tekevät Kela kuntoutuspsykoterapia-arvioita. Psykoterapia-arvioon voi mennä myös ottamalla suoraan yhteyttä psykoterapeuttiin, jolloin psykoterapia jää kokonaan itse maksettavaksi.
Mielenterveydenpulmiin on tänä päivänä saatavilla monenlaista apua. Usein on hyvä miettiä ensin kevyempiä hoitovaihtoehtoja pitkälle psykoterapialle. Joskus hankalaan olotilaan voi löytyä riittävä apu jo muutamilla keskustelukäynneillä mielenterveyden ammattilaisella. Alla olevista linkeistä löytyy omahoito-ohjelmia, joita voi hyödyntää itsenäisesti tai yhdessä ammattilaisen kanssa. On myös tiettyjä tilanteita, jolloin psykoterapia ei ole ensisijainen hoitomuoto, kuten akuutti kriisitilanne.
Myös työntekijä voi ehdottaa psykoterapiaa, tai asiakas itse ottaa sen puheeksi jo käynnissä olevassa asiakas- tai hoitosuhteessa mielenterveyspalveluissa. Näissä tapauksissa osion pohdintatehtäviä voi tehdä yhdessä oman työntekijän kanssa.
Pohdi: Oletko yrittänyt käsitellä ongelmiasi jo jollain tapaa? Mitkä keinot ovat sinua auttaneet tähän mennessä? Jos et, olisitko valmis kokeilemaan muita keinoja ensin?
Matalan kynnyksen apua mielenterveyden tueksi
Useisiin mielenterveyden huoliin on saatavilla ammattilaisten suunnittelemia omahoito-ohjelmia. Omahoito-ohjelmiin voi tutustua itsenäisesti ja niistä saa luotettavaa tietoa mielenterveyden ongelmista sekä keinoja vaikuttaa omaan hyvinvointiin.
Hoito-ohjelmat Digimieli -sivustolla
Omahoito-ohjelmat Mielenterveystalo.fi -sivustolla
Miten olit käsitellyt haasteitasi ennen psykoterapiaa?
Psykoterapiaan hakeudutaan monenlaisista syistä. Psykoterapiaan hakeutuja on tavallisesti kokenut jonkinasteista psyykkistä kärsimystä jo pidempään, tai elämänvarrella tietynlaiset ongelmat ovat nousseet toistuvasti pintaan. Mielen pulmat ovat voineet hankaloittaa mielekästä arkea, ihmissuhteita, tai opiskelu- ja työelämässä toimimista. Jonkun voi olla hankala hallita omia tunteitaan ja reaktioita tietyissä tilanteissa. Toisella on vain paha olla, ja ihmiset ja velvollisuudet ahdistavat tai tuntuvat työläiltä. Kolmas voi kokea merkityksettömyyden ja tyhjyyden kokemusta ja elämä tuntuu puuduttavalta suorittamiselta.
Mielen ongelmat voivat häiritä elämän eri osa-alueilla. Jokaisen ihmisen tilanne on ainutlaatuinen, ja oman tilanteen sekä haasteiden jäsentämisessä voi auttaa keskustelu ammattilaisen kanssa.
Mihin psykoterapiasta yleensä haetaan apua?
Psykoterapiaa aloittaessa on syytä miettiä, mitä toivoo psykoterapialta, eli minkä vuoksi alkaa käymään psykoterapiassa. Alla olevassa tehtävässä pääset pohtimaan ja kirkastamaan omia psykoterapiatavoitteitasi.
Toiveiden kirkastaminen voi samalla selkeyttää päätöstä, onko psykoterapia itselle sopiva vaihtoehto. Ristiriitaiset tunteet ja ajatukset ovat luonnollisia, kun pohtii pidempään hoitomuotoon lähtemistä. Mieleen voi tulla kysymyksiä, kuten onko valmis hyppäämään aluksi melko tuntemattoman psykoterapeutin kanssa matkalle, jonka lopputulemasta ei voi varmaksi tietää? Onko valmis panostamaan psykoterapiaan saadakseen apua ongelmiin, joita ei muutoin ole saanut ratkotuksi? Itsessä herääviä tuntemuksia ja ajatuksia on hyvä pysähtyä huomaamaan, ja tarvittaessa keskustella ammattilaisen tai hyvän ystävän kanssa.
Psykoterapiaan lähtemisen olisi hyvä tuntua riittävän oikealta päätökseltä, vaikka ristiriitaiset tuntemukset ovat myös tavallisia. Voi myös päätyä toteamaan, että psykoterapiaan hakeutuminen ei ole ajankohtainen tai itselle sopiva hoitomuoto.
Tehtävä
Seuraavaksi voit kirjoittaa auki tavoitteitasi psykoterapialle. Tavoitteiden jäsentäminen auttaa sinua etenemään hakuprosessissa ja itse psykoterapiassa itsellesi merkitykselliseen suuntaan. Voit uudelleen jäsentää tavoitteitasi prosessin edetessä.
Kun on mielessään tehnyt päätöksen psykoterapiaan lähtemisestä, on aiheellista tutustua erilaisiin psykoterapiamuotoihin. Näitä kutsutaan myös nimellä psykoterapiasuuntaus, tai viitekehys. On hyvä ottaa selvää eri psykoterapiamuodoista kuulostellakseen herättääkö jokin psykoterapiamuoto itsessä muita enemmän kiinnostusta, tai vaikuttaako jokin suuntaus itselle epäsopivalta. Voi myös olla, että useampi psykoterapiasuuntaus tuntuu mielekkäältä.
Psykoterapeutin viitekehys ei välttämättä näy selkeästi psykoterapiassa kävijälle, mutta selkeimpiä eroja löytyy työskentelytapojen suhteen. Erilaisia psykoterapiasuuntauksia on useita, ja Suomessa tänä päivänä vakiintuneista psykoterapiasuuntauksista ja niiden eroista saat tarkemmin tietoa alla olevien linkkien kautta. Suuntaukset eroavat toisistaan teoriataustan osalta, mutta ne ovat myös jonkin verran lähentyneet toinen toisiaan vuosikymmenten aikana.
Psykoterapian on havaittu auttavan, kun yhteistyösuhde psykoterapeutin kanssa tuntuu asiakkaasta riittävän toimivalta ja turvalliselta, ja asiakas kokee psykoterapian itselleen hyödyllisenä. Suuntauksiin on siten hyvä perehtyä, jotta tiedät kuinka psykoterapeutti voisi työskennellä kanssasi. Psykoterapiasuuntauksiin perehtyessä saat myös tietoa tiivistetysti viitekehyksien ydinkohdista, eli mitä kussakin suuntauksessa ajatellaan psyykkisten vaikeuksien kehittymisestä ja niiden lievittämisestä.
Mieti myös kävisitkö psykoterapiakäynneillä kerran viikossa, vai oletko halukas ja taloudellisesti kykenevä tiiviimpään työskentelyyn kuten kahdesti viikossa terapiakäynteihin. Psykoterapiaa voi käydä yksilöpsykoterapian lisäksi myös ryhmä-, tai pari- ja perhepsykoterapiana. Tarvittaessa sopivaa psykoterapiamuodon valintaa voi pohtia myös yhdessä ammattilaisen kanssa.
Tietoa eri psykoterapiasuuntauksista
Minduu.fi: psykoterapiasuuntaukset
Mieleterveystalo.fi: psykoterapian suuntaukset
Esimerkki masennuksen hoidosta psykoterapiassa
Pohdi: Millaista psykoterapiaa toivot? Pohdi kaksi-kolme toivetta psykoterapiamuodolle. Toiveesi voivat liittyä esimerkiksi siihen, miten aktiivinen rooli psykoterapeutilla on, kuinka paljon psykoterapiassa käsitellään nykyhetken haasteita peilaten lapsuuden ja nuoruuden kokemuksiin tai käyttääkö psykoterapeutti esimerkiksi liikettä tai luovia menetelmiä osana psykoterapiaa.