Vaihe 3: Psykoterapeutin etsiminen
Olet nyt pohtinut sitä, sopiiko psykoterapeuttinen työskentely itsellesi juuri tässä vaiheessa ja elämäntilanteessa. Olet varmaankin miettinyt, onko tämä oikea aika ja ovatko haasteesi sellaisia, joihin uskot psykoterapiasta olevan apua. Lisäksi sinulla on herännyt kiinnostus ja motivaatio oman mielen käsittelyyn. Varmaankin olet puhunut jo jonkun mielenterveyden ammattilaisen kanssa tilanteestasi, ja mahdollisesti hänkin on suositellut sinulle psykoterapiaan hakeutumista. Kun olet todennut, että psykoterapia on se suunta, mihin haluat edetä, alkaa käytännön toteutus.
Kun olet kirkastanut itsellesi toiveitasi psykoterapian ja psykoterapeutin suhteen, voit aloittaa itsellesi sopivan psykoterapeutin etsimisen. Käytännössä tämä tapahtuu internetin kautta, ja yhteydenotto tapahtuu pääsääntöisesti sähköpostilla tai yhteydenottolomakkeella.
Psykoterapeuttien etsiminen ei ole aivan suoraviivainen asia siinä mielessä, että täysin kattavaa listaa, joka sisältäisi myös kuvausta psykoterapeuteista, ei tällä hetkellä ole. Sen takia on hyvä tutkailla erilaisia nettisivuja. Tähän on hyvä varata aikaa ja tarvittaessa valita kalenterista tietty hetki etsimistä varten. Sivustoja selailtuasi kerää itsellesi listaa sopivilta kuulostavista henkilöistä ja heidän yhteystiedoistaan.
Alla on lueteltuna esimerkkejä sivustoista, joista voit psykoterapeuttia etsiä:
- Kelan palveluntuottajarekisteri täältä löydät kelan kuntoutuspsykoterapiaa ja vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta tarjoavat psykoterapeutit
- Minduu. fi sivustolla on psykoterapeuttien hakukone ja myös tietoa avoimista ryhmäpsykoterapioista
- Psykoterapiayhdistysten nettisivuilta löytyy psykoterapeuttien nimiä:
- Psykodynaaminen ja -analyyttinen psykoterapia: Helsingin psykoterapia yhdistys ja Therapeia-säätiö
- Kognitiivisanalyyttinen psykoterapia
- Kognitiivinen psykoterapia
- Kognitiivinen käyttäytymisterapia
- Integratiivinen psykoterapia
- Traumaterapiakeskus
- EMDR-yhdistys
- Perheterapiayhdistys
- Suomen ryhmäterapiayhdistys
- Psykologiliitto: sivuilta voit etsiä psykologitaustaisia psykoterapeutteja
- Suomessa toimii useita niin kutsuttuja psykoterapiataloja, joka tarkoittaa sitä, että useampi psykoterapeutti on yhdistynyt saman katon ja toiminnan alle tarjoamaan palveluitaan. Lisäksi psykoterapeutteja toimii yksityisten terveydenhoitoyritysten yhteydessä.
- Voit myös etsiä internetin hakukoneilla esimerkiksi “Sijainti + psykoterapeutti”
Pohdi: Mieti, mitkä asiat psykoterapeutissa ovat sinulle tärkeitä. Voit pohtia esimerkiksi, mitä mieltä olet näistä asioista, tai onko niillä sinulle merkitystä:
- Psykoterapeutin ikä tai sukupuoli
- Psykoterapeutin edustama suuntaus
- Psykoterapeutin taustakoulutus
- Ymmärrys vähemmistöstressistä tai muu erityisosaaminen (esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, eri kulttuuritaustat, neuropsykiatriset piirteet)
- Onko psykoterapeutti hyvin aktiivinen ja tapaamisia strukturoiva, vai antaako hän enemmän tilaa sinun tuomallesi kokemusmaailmalle?
- Millaista työskentelyä toivot?
- Ota huomioon myös psykoterapiavastaanoton sijainti, jotta sinne pääseminen ei tuota liikaa rasitetta arkeesi!
Voit tarkistaa valitsemiesi henkilöiden ammattioikeudet JulkiTerhikki-palvelusta.
Valitsemillesi psykoterapeuteille kirjoittamaasi viestiin kannattaa sopivissa määrin panostaa. Sopiva välimuoto löytyy, kun kerrot hieman itsestäsi, nykyisestä tilanteestasi ja psykoterapiaan liittyvistä toiveistasi. Muutama lause riittää. Toisin sanoen, laajaa kuvausta esimerkiksi elämänhistoriasta tai ongelmiesi taustalla olevista syistä ei tarvitse kertoa.
Viestissä olisi hyvä olla kuitenkin jotakin sellaista, mihin psykoterapeutti pystyy tarttumaan ja arvioimaan sitä, millaista apua pystyisi sinulle mahdollisesti tarjoamaan. On hyvä muistaa, että tässä vaiheessa kerrot itsestäsi vielä tuntemattomalle ihmiselle, joten kovin tarkasti itsestäsi ja henkilökohtaisista asioistasi ei tarvitse kertoa.
Viestissä voi olla esimerkiksi tällaisia asioita:
- Millainen työ- tai opiskelutilanteesi on (oletko esimerkiksi opiskelemassa, työelämässä tai sairauslomalla/kuntoutustuella)
- Minkä ikäinen olet
- Mihin asioihin toivoisit apua psykoterapiasta (voit hyödyntää edellisessä vaiheessa kirjaamiasi muutostoiveita)
- Millaista psykoterapiaa etsit (kelan kuntoutuspsykoterapia, vaativa lääkinnällinen kuntoutus jne.) ja onko sinulla jo olemassa B-lausunto tai onko sen saamisesta sovittu
- Millaiset vastaanottoajat sinulle sopisivat (esimerkiksi aamu-, päivä- vai ilta-ajat)
- Kysy, mikä on tutustumiskäynnin hinta
- Nimesi ja yhteystietosi (puhelinnumero)
Yhteydenottoviestin kirjoittaminen psykoterapeutille
Tehtävä
Alla olevan tehtävä auttaa sinua jäsentämään yhteydenottoviestiä ja siihen oleellisesti liittyviä asioita.
Psykoterapeutin etsiminen voi vaatia aikaa, vaivaa ja useita yhteydenottoja, ennen kuin sopiva henkilö löytyy. Viestien lähettäminen ja kielteisten vastausten saaminen on kenelle tahansa kuluttavaa ja voi aiheuttaa lamaantunutta oloa. Tämä onkin usein hakuprosessin työläin ja myös emotionaalisesti hankalin vaihe. Se vaatii pettymysten sietämistä ja motivaation ylläpitoa hankalien tunteiden keskellä.
Et ole yksin, eikä vika ole sinussa. Valitettavasti tilanne on tällä hetkellä sellainen, että psykoterapialle on Suomessa paljon kysyntää, jolloin psykoterapeuteillekin tulee runsaasti yhteydenottoja ja monet heistä on varattuja. Muista kuitenkin, että psykoterapiat eivät ole loputtoman pitkiä, joten niitä myös päättyy ja uusia pääsee alkamaan. Sinnikkyys tässä asiassa palkitaan.
Pohdi: Palauta mieleesi, minkä takia psykoterapia on sinulle juuri nyt tärkeää ja mitä hyvää se voisi tuoda elämääsi. Mitä itsellesi ja hyvinvoinnillesi lempeää voisit tehdä jo tässä vaiheessa? Miten tukisit hyvinvointiasi vielä ennen psykoterapian alkamista?
Tehtävä
Jos hakuprosessissa tulee vaikeuksia, on hyvä olla joitain konkreettisia keinoja tai harjoitteita, joiden avulla on helpompi selvitä tilanteen herättämien hankalien tunteiden ja ajatusten kanssa. Alla voit kokeilla myötätuntoharjoitusta sekä jännitys-rentous-harjoitusta.
Jännitys-rentous -harjoitus
Tärkeänä osana psykoterapiaprosessia on tutustumiskäynti psykoterapeutin luona. Tarkoituksena on tunnustella yhteistyösuhdetta eli tietynlaista yhteensopivuutta psykoterapeutin ja asiakkaan välillä. Yhteistyösuhde on yksi merkittävimmistä psykoterapian toimivuutta ja hoitotulosta ennustavista tekijöistä, minkä takia tämän tunnustelu tutustumiskäynnillä on tärkeää.
Yhteistyösuhteen toimivuutta pystyvät arvioimaan ja tuntemaan vain siinä mukana olevat ihmiset, ja tästä syystä muilta hoitotahoilta ei voida suoraan suositella tiettyjä psykoterapeutteja. Yleisesti suositellaan käymään vähintään kahden eri psykoterapeutin luona tutustumiskäynnillä, esimerkiksi eri psykoterapiasuuntausten tunnustelun vuoksi. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, jos jo ensimmäisen tutustumiskäynnin jälkeen henkilö tuntuu sinulle sopivalta.
Tutustumiskäyntiin voi varautua esimerkiksi miettimällä etukäteen, mitä asioita haluaisit itsestäsi kertoa ja mitä ehkä haluaisit terapeutilta kysyä. Voit esimerkiksi kysyä hänen työ- ja koulutustaustastaan, käyttämistään työtavoista ja tavasta olla vuorovaikutuksessa. Tutustumiskäynti ymmärrettävästi voi jännittää, mutta pidä mielessä, että kyseessä ei ole minkäänlainen vaativa haastattelu vaan tarkoitus on selvittää, sopivatko teidän “kemianne” yhteen. Siihen ei ole oikeita eikä vääriä vastauksia.
Kela ei korvaa tutustumiskäyntejä, joten ne täytyy maksaa kokonaisuudessaan itse. Kysy psykoterapeutilta tutustumiskäynnin hintaa, se saattaa olla erisuuruinen kuin varsinainen psykoterapiakäynti.
Mitä tutustumiskäynnillä tapahtuu?
Pohdi: Psykoterapeutin sopivuutta tapaamisen jälkeen voit pohtia esimerkiksi sen suhteen, millaisia tuntemuksia sinulle jäi: tuntuiko, että tulit kuulluksi ja että sinua ainakin yritettiin ymmärtää? Heräsikö sinulle jo toivon tunteita ja oloa siitä, että tällä ihmisellä voisi olla keinoja auttaa sinua? Miten helppo psykoterapeutille oli puhua, tuntuiko keskustelu luontevalta?
Onneksi olkoon, olet löytänyt hyvältä tuntuvan psykoterapeutin ja olette sopineet yhteisen taipaleen aloittamisesta! Seuraavaksi sinun tulee vielä tehdä kelaan hakemus psykoterapiakuntoutusta varten, mikäli olet hakemassa kelan osittain kustantamaa kuntoutuspsykoterapiaa.
Ohjeet ja lyhyesti perustietoa kelan kuntoutuspsykoterapiasta
- Kelan kuntoutuspsykoterapiaa voi hakea 16–67-vuotias henkilö, jonka opiskelu- tai työkyky on mielenterveyden häiriön vuoksi uhattuna tai heikentynyt. Tavoitteena on tukea, parantaa tai palauttaa tätä kykyä. Tämä tavoite ei kuitenkaan vaikuta psykoterapian sisältöihin!
- Hakemukseen tarvitset kaksi lomaketta: oman hakemuksen (Kelan sivuilla tai paperisena) sekä lääkärin B-lausunnon (Huom! Ensimmäisen vuoden lausunnon täytyy olla psykiatrin tekemä). Kuntoutuspsykoterapiaa haetaan aina yhdeksi vuodeksi kerrallaan täyttämällä sama hakulomake ja toimittamalla uusi B-lausunto.
- Ennen hakemuksen tekemistä sinulla tulee olla psykiatrista hoitoa vähintään kolme kuukautta.
- Kelan kuntoutuspsykoterapiaa korvataan maksimissaan kolmen vuoden ajan, ja enintään 80 käyntiä/vuosi ja 200 käyntiä/kolme vuotta.
- Kela korvaa psykoterapeutin veloittamasta summasta osan, ja erotus tästä jää asiakkaan maksettavaksi. Yksilöterapiasta korvaus on 57,60 euroa ja ryhmäterapiasta 42,05 euroa (17.3.2023).
- Kelan päätöksen tekemiseen menee noin 8 viikkoa. Kuntoutuspsykoterapiaa voidaan korvata aikaisintaan siitä kuukaudesta alkaen, kun hakemus on saapunut kelaan.
- Katso tarkemmat tiedot
- Hakemuksen löydät täältä (voit täyttää sen myös sähköisesti OmaKelassa)
- Joissakin erityistapauksissa hoitavat työntekijäsi voivat arvioida, että kohdallasi olisi syytä hakea psykoterapiaa kelan vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena. Yleensä kyseessä on tilanne, kun koko arjen toimintakyky on merkittävästi heikentynyt. Voit puhua asiasta tarkemmin hoitotiimisi kanssa, ja lisätietoa löytyy myös täältä.
Pohdi: Palaa aiemmin pohtimiisi tavoitteisiin ja toiveisiin, voit hyödyntää niitä hakemuksen täyttämisessä.