Lopuksi

Onneksi olkoon, olet päässyt tämän omahoidon loppuun! Se on vaatinut sinnikkyyttä mutta myös uteliaisuutta sekä rohkeutta.

Ahdistuksen kanssa oppii elämään

Ahdistuksen hallinnalla ja säätelyllä viitataan siihen, miten toimii silloin, kun on ahdistunut, ja miten pitkällä aikavälillä voi vaikuttaa omaan ahdistusherkkyyteensä. Koska ahdistuksesta on mahdotonta päästä kokonaan eroon, on tärkeää opetella hyväksymään se osaksi elämää ja etsiä rakentavia keinoja, joilla ahdistuksen kivuliaamman kärjen saa taitettua. Näin voi saada mahdollisuuden elää itselle merkitystä elämää ahdistuksesta huolimatta. Ahdistus ei silloin kavenna omaa elämää tai määritä, mitä voi tehdä ja mihin kaikkeen pystyy.

Mä oon ehkä hyväksynyt sen osaksi mun elämää. Mä en pyri siitä mitenkään aktiivisesti pois. Niitä tuntemuksia tulee, mutta mä olen oppinut pärjäämään sen kanssa.

Outi, kokemusasiantuntija

Tässä omahoidossa olet opetellut uusia keinoja, joiden avulla olet toivottavasti oppinut säätelemään ahdistuksen voimakkuutta, rauhoittumaan ja suuntaamaan huomion ahdistavista ajatuksista, tunteista ja kehon tuntemuksista nykyhetkeen. Tarkoituksena ei ole ollut auttaa välttelemään ahdistusta tai poistamaan sitä kokonaan. Omahoidon harjoitteiden avulla voit selviytyä tilanteista, jotka muuten olisivat sietämättömiä, ja säädellä omaa ahdistusta tavoilla, joista ei ole itselle haittaa.

Alla olevalla videolla kokemusasiantuntijat keskustelevat siitä, millainen rooli ahdistuksella on heidän elämässään.

Ahdistus osana elämää

Hienoa, olet päässyt loppuun!

Tämä omahoito päättyy tähän ja on aika kiittää itseäsi siitä, että olet ottanut aikaa pysähtyäksesi tarkastelemaan omaa ahdistustasi sekä harjoittelemaan uusia keinoja sen säätelyyn. Ohjelman läpikäynti on vaatinut sitoutumista sekä päättäväisyyttä. Tämä omahoito on vasta alku läpielämän kulkevalle oman hyvinvoinnin vaalimiselle. Koska ahdistus kuuluu elämään ja sillä on taipumus voimistua esimerkiksi kuormittavien elämäntilanteiden yhteydessä, on harjoittelua tärkeää jatkaa tämän ohjelman päättymisen jälkeen.

Teit tämän omahoidon alussa ahdistuskyselyn. Muistatko vielä millaista ahdistuksesi oli silloin? Voit nyt tehdä kyselyn uudelleen. On hienoa, jos ahdistuksen säätelytaitosi ovat tämän omahoidon aikana vahvistuneet ja ahdistus lievittynyt. Jos ahdistus edelleen häiritsee merkittävästi elämääsi, älä jää yksin vaan ole rohkeasti yhteydessä omaan terveysasemaasi.