2. viikko: elätkö autopilotilla?

Miten mielesi reagoi ongelmiin?

Ihmiselämään kuuluu väistämättä menetyksiä, pettymyksiä ja ikävältä tuntuvia tunteita. Se, miten suhtaudumme tällaisiin kokemuksiin ja tunteisiin, voi vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiimme. Videolla kerrotaan lisää siitä, miten ajatteleminen vaikuttaa mielialaan. 

Ajattelu on osa ongelmaa

On varsin inhimillistä ja ymmärrettävää toivoa, että ei joutuisi tuntemaan itseään masentuneeksi tai että selviäisi elämästä ilman merkittäviä vastoinkäymisiä ja menetyksiä. On myös varsin ymmärrettävää, että tällaisiin kokemuksiin reagoi tunteella. Oikeastaan on tarpeellista antaa itsensä tuntea vaikeitakin tunteita.

Haasteita syntyy, jos mielemme alkaa arvottamaan, tuomitsemaan ja kritisoimaan näitä tunteita. Ajatukset voivat olla esimerkiksi: “olen epäonnistunut, koska tunnen pettymystä” tai “on noloa ja hävettävää, että itken”. Tällöin mieli yrittää päästä eroon tunteista ja tunnereaktioista, ts. epäonnistumisen ja pettymyksen tunteista, nolouden ja häpeän tunteista tai itkemisestä edellisissä esimerkeissä. 

Pohdi: millaisia tunteita sinun on vaikea antaa itsesi tuntea? Entä tunnistatko ajatuksia, jotka arvostelevat omia kokemuksiasi? Tai herättävätkö jotkut muistot, ajatukset, tunteet tai mielikuvat sinussa toivottomuuden tai syyllisyyden tunteita? Kirjoita ajatuksiasi ylös. Koeta samalla kiinnittää utelias ja lempeä huomio siihen, millaisia tunteita ja kehollisia kokemuksia tämä pohdinta sinussa herättää. 

Viikon harjoitukset

Harjoittele tällä viikolla tarkastelemaan, mitä mielesi puuhaa, kun et kiinnitä siihen huomiota. Pysähdy välillä pieneksi hetkeksi tekemään ajatusten aikaikkuna -harjoitusta ja voit merkata vaikka kaikkien harjoituskertojen viivat samalle paperille. Näin alat huomaamaan, missä mielesi viettää aikaa viikon aikana.

Harjoittele myös tietoista läsnäoloa arjessa. Kirjaa ylös havaintojasi viikon ajan, kun teet valitsemaasi arkista askaretta tietoisesti. Millaisia ajatuksia, tunteita ja aistimuksia voit huomata harjoittelun aikana?