3. viikko: oleminen ja tekeminen

Mielen tilat

Viime viikolla tarkasteltiin sitä, miten mieli tekee automaattisesti tai itsestään monia asioita. Se ajattelee, murehtii, muistelee ja ennakoi ilman, että päätämme tietoisesti tehdä niin. Kun mieli toimii tällä tavalla autopilotilla, mielemme on tekemisen tilassa. Kun taas olemme tietoisesti läsnä, mielemme on olemisen tilassa. Seuraavalla videolla kerrotaan lisää mielen tiloista ja siitä, miten ne liittyvät masennukseen.

Mielen tilat ja masennus

Pohdi: onko sinulla arjessasi kokemuksia siitä, että voit vain olla?  

Pohdi: onko sinulla kokemuksia siitä, että ajattelet jotakin jatkuvasti? Tai että mielesi ratkoo ongelmia, muistelee ikäviä kokemuksia tai on huolissaan tulevasta kuin itsestään?  

Tarvitsemme sekä tekemisen että olemisen tilaa. Tekemisen tila auttaa saavuttamaan tavoitteita ja toimimaan tehokkaasti. Se, että ihmismieli pystyy oppimaan menneestä ja kuvittelemaan tulevia asioita, on mahdollistanut tieteen, tarinat ja monet muut ihmisen aikaansaannokset. 

Olemisen tila taas mahdollistaa tekemisen tilasta palautumisen, rauhoittumisen ja elämästä nauttimisen. Olemisen tilassa mieli saa hetken lepoa jatkuvasta ajattelemisesta. Olemisen tilassa voimme olla yhteydessä toisiin ihmisiin, luontoon, taiteeseen ja omaan itseemme. 

Viikon harjoitukset

Harjoittele tällä viikolla vaihtamaan tekemisen tilasta olemisen tilaan. Koeta huomata, milloin ajattelet jotakin asiaa mielessäsi ja kokeile, voisitko aistia ja kokea tuota asiaa suoraan. Esimerkiksi, jos huomaat ajattelevasi ruokaa, jota syöt, koeta siirtää huomiosi siihen, miltä ruoka tuoksuu, maistuu ja tuntuu suussa.  

Koeta myös pysähtyä päivittäin ainakin kerran huomaamaan, millainen jalkojesi kokemus on sillä hetkellä. Voit käyttää äänitettä kaksi tapaa tietää tässä apuna tai tehdä harjoituksen ilman äänitettä. 

Jatka myös viime viikon tyyliin tietoisen läsnäolon harjoittelua arjessa. Koeta yhä tehdä sama arkinen askare, jonka valitsit viime viikolla, tietoisesti myös tällä viikolla. Mutta valitse myös jokin toinen arkinen tekeminen, jonka tekemistä tietoisesti alat harjoitella.