4. viikko: kehoyhteys

Mieli ei voi hallita mieltä

Monet masennuksen kanssa kamppailevat ovat kuulleet kommentteja, kuten “masennus on vain oman pääsi sisällä” tai “ajattele vain positiivisesti, kyllä se siitä.” Nämä ja muut vastaavat kommentit johtavat harhaan, sillä emme voi ajatella masennusta pois. Oikeastaan emme voi ajatella mitään todella vaikeaa tunnetta pois. Hieman paradoksaalisesti vaikeat tunteet lieventyvät aivan toisin kuin ajattelemalla. Tai voisi sanoa, että pääsemme kiinni parantavaan ajatteluun yleensä muita reittejä: kehon, liikkeen ja aistien kautta. 

Mindfulness ja keho

Monille tietoisen läsnäolon harjoittelu on helpompaa liikkeessä kuin paikallaan ollen. Tällä ja ensi viikolla kokeillaankin erilaisia kehollisia ja liikkeessä tehtäviä tietoisen läsnäolon harjoituksia.   

Viikon harjoitukset

Harjoittele tällä viikolla kehon skannausta neljänä päivänä. Koeta tehdä koko harjoitus äänitteen mukana ainakin yhdellä harjoituskerralla – ja mielellään useamminkin, jos mahdollista. Vaihtelun vuoksi voit halutessasi tehdä muutamalla näistä harjoituskerroista tietoista nojaamista. 

Harjoittele myös hengityksen havainnointia. Tee harjoitus äänitteen mukana. Voit myös pysähtyä mihin tahansa hetkeen havainnoimaan hengitystä vaikka vain muutaman hengityskierron ajaksi.