5. viikko: liike ankkurina nykyhetkeen

Liike tuo läsnäolevaksi

Yksi yleisimpiä väärinkäsityksiä mindfulnessista ja meditaatiosta on, että pitää istua pimeässä huoneessa hiljaa, tekemättä mitään ja ajattelematta mitään. Voi olla helpottavaa oppia, että harjoituksia voi tehdä myös liikkeessä ja että tarkoitus ei olekaan tyhjentää mieltä. Videolla kokemusasiantuntijat kertovat, millaista mindfulnessin harjoitteleminen on ollut heille.

Kokemuksia mindfulnessin harjoittelemisesta

Tällä viikolla tutkitaan sitä, miten voi palata nykyhetkeen ajasta ja paikasta riippumatta ja irrottautua hankalasta ajatusten aikamatkailusta. Tähän on useampia eri reittejä, joista tällä viikolla keskitytään liikkeeseen. 

Aina, kun liikumme intentionaalisesti – eli tarkoituksella, eikä refleksinomaisesti – mielemme on mukana liikkeessä. Mitä monimutkaisempia liikkeet tai liikeyhdistelmät ovat, sitä enemmän joudumme keskittymään niihin ja sitä vähemmän mieli ehtii puuhastella omiaan. 

Viikon harjoitukset

Harjoittele tietoista liikettä äänitteen avulla 2–3 päivänä tällä viikolla. Koeta tehdä koko harjoitus ainakin yhdellä harjoituskerroista. 

Harjoittele myös tietoista kävelemistä. Tee kävelymeditaatioharjoitus äänitteen mukana 2 päivänä ja pyri sen lisäksi kiinnittämään huomiota askeliin mahdollisimman usein kävellessäsi paikasta toiseen.