7. viikko: tietoinen toiminta

Toimintaan aktivoituminen

Masennus vaikuttaa hyvin usein haitallisesti toimintakykyyn. Lievässä masennuksessa toimintakykyä on yleensä jäljellä sen verran, että henkilö suoriutuu pakollisista arjen tekemisistä. Vakavammissa masennustiloissa toimintakyky voi laskea niin alas, että henkilö ei esimerkiksi nouse sängystä päivittäin. 

Toimintakyky saattaa palautua masennuksen jälkeen hitaasti. Siihen onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota. Videolla kerrotaan lisää toimintakyvyn palautumisesta. 

Toimintakyvyn palautuminen

Pohdi: millainen sinun toimintakykysi on tällä hetkellä? Pystytkö pitämään huolta itsestäsi? Miten arjen askareiden tekeminen sujuu? Haluaisitko vielä kohentaa toimintakykyäsi jollain elämän osa-alueella? 

Toimintakyvyn heikentyminen esimerkiksi jonkin sairauden takia voi olla masennuksen taustalla. Voisi siis sanoa, että masennuksen ja toimintakyvyn suhde on kaksisuuntainen: kumpikin vaikuttaa kumpaankin. Toiminnan aktivaatio onkin yksi parhaista keinoista hoitaa masennusta. 

Varsinkin, jos oma toimintakyky on ollut kadoksissa, on tärkeää aloittaa hyvin pienesti. Meillä ihmisillä on taipumus yliarvioida sitä, mitä voimme saada aikaan lyhyellä aikavälillä, ja aliarvioida sitä, mitä voimme saada aikaan pitkällä aikavälillä. Usein tavoittelemme liian suuria muutoksia liian nopeasti ja altistamme näin itsemme epäonnistumiskokemuksille.

Voi olla, että autopilotti on päässyt ohjaamaan toimintaa jo pitkään. Kuten aiemmilla viikoilla on opittu, autopilotti varsin usein ohjaa ajattelua urille, josta on valitettavasti haittaa. Samoin autopilotti voi saada toimimaan tavoilla, jotka eivät vie kohti toipumista. Tietoiset valinnat, miten haluaa toimia, ja tällaisten tekojen tekeminen vie voimavaroja mutta antaa vaihdossa paljon takaisin.

Viikon harjoitukset

Havainnoi tällä viikolla tietoisesti miellyttäviä kokemuksia samalla tavalla kuin viime viikolla havainnoit epämiellyttäviä. Kun tarkastelet näitä kokemuksiasi, kirjoita ylös seuraavat asiat: 

  • Mikä oli kokemuksesi? 
  • Mitä tunsit kehossasi kokemuksen aikana? Kirjoita eri tuntemuksia mahdollisimman tarkasti. 
  • Mitä tunteita huomasit? 
  • Mitä ajatuksia mielessäsi liikkui? 
  • Mitä ajatuksia mieleesi nousee nyt, kun kirjoitat kokemuksestasi? 

Pyri myös tietoisesti toteuttamaan suunnittelemiasi pieniä tekoja oman hyvinvointisi eteen. Kiinnitä myös näiden tekojen kohdalla tietoisesti huomiotasi siihen, miltä tekojen tekeminen sinusta tuntuu, millaisia ajatuksia ja tunteita ne herättävät ja millaisia kehollisia kokemuksia niiden tekemiseen liittyy. Tee itsellesi näkyväksi myös se, kun saat näitä tekoja tehtyä. Voit esimerkiksi viivata jokaisen tekemäsi teon yli listastasi, laittaa tarran tehdyn teon viereen, käydä poimimassa itsellesi kukan jokaisen teon jälkeen tai jollakin muulla tavalla tehdä näkyväksi tekojen toteutumisen.