Psykoterapiaan hakeutuminen
Tämä ohjelma on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita psykoterapiasta, ovat etenemässä psykoterapiaan tai käyvät psykoterapiassa. Tätä ohjelmaa voi hyödyntää itsenäisesti tai yhdessä ammattilaisen kanssa. Voit myös seurata videoilta psykoterapeuttien ja kokemusasiantuntijoiden keskustelua aiheesta.
- Psykoterapia on pääasiassa keskusteluun pohjaavaa tavoitteellista hoitoa joko yksilöllisesti, ryhmässä, perheen tai pariskunnan kesken. Tarkoituksena on tarkastella omia kokemuksia, ajatuksia, tunteita ja toimintatapoja, jotka voivat tavalla tai toisella olla haitallisia hyvinvoinnillesi. Hoito toteutuu yhteistyössä psykoterapeuttikoulutuksen käyneen terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Yleensä osa psykoterapiasta kustannetaan osittain kelan maksamana, ja asiakkaalle jää omavastuuosuus käynneistä.
- Tämä polku auttaa sinua pohtimaan, onko psykoterapia sinulle sopiva hoitomuoto ja millaisia toiveita sinulla sen suhteen on. Saat ohjeita, kuinka käytännössä voisit edetä psykoterapiaan myös silloin, jos se tuntuu haasteelliselta. Viimeisessä osiossa käsitellään psykoterapiassa työskentelyä ja siihen liittyviä kokemuksia.
- Voit edetä ohjelmassa itsenäisesti tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
- Tämä ohjelma sisältää paljon tietoa ja erilaisia pohdintatehtäviä, eikä kaikkea ohjelman materiaalia ole tarkoitus käydä kerralla läpi. Materiaalia ei tarvitse käydä myöskään läpi kokonaisuudessa vaan voit hyödyntää siitä sen, mikä on sinulle tärkeää.
- Ohjelma rakentuu neljästä eri vaiheesta. Voit edetä ohjelmassa järjestyksessä alusta loppuun tai aloittaa siitä vaiheesta, jossa juuri nyt olet.
- Voit asettaa itsellesi suunnitelmallisen aikataulun siitä, miten haluat ohjelmassa edetä ja esimerkiksi merkata kalenteriisi aikoja vaiheiden käsittelyyn. Ohjelman kesto vaihtelee tilanteesta toiseen riippuen esimerkiksi siitä, oletko jo hoidon piirissä. Käytännössä kypsyttelyvaiheesta psykoterapian alkamiseen on hyvä varata aikaa useita kuukausia. Psykoterapia on pitkäaikainen hoito-/kuntoutusmuoto, joten sen suunnitteluun ja hakemiseen on hyvä käyttää aikaa.
-
Vaihe 1: Hakeutuisinko psykoterapiaan?
Ensimmäisessä vaiheessa käydään läpi, mitä psykoterapia on ja pohditaan omia odotuksia psykoterapian suhteen. Lisäksi pohditaan psykoterapian aloittamisen oikea-aikaisuutta.
-
Vaihe 2: Psykoterapiaan valmistautuminen
Toisessa vaiheessa käydään läpi, mistä psykoterapiaan valmistautuminen aloitetaan. Tässä vaiheessa pohditaan myös sitä, mihin toivoo saavansa psykoterapiasta apua sekä millainen psykoterapia itselle sopii.
-
Vaihe 3: Psykoterapeutin etsiminen
Kolmannessa vaiheessa psykoterapeutin etsimiseen liittyy yhteydenottokirjeiden kirjoittaminen, psykoterapeuteille, tutustumiskäyntien varaaminen ja kela-hakemusten täyttäminen. Tässä vaiheessa pohditaan myös tilanteita, kun kaikki ei suju suunnitellusti.
-
Vaihe 4: Psykoterapiassa käyminen
Ohjelman neljännessä ja viimeisessä vaiheessa pohditaan psykoterapiaan sitoutumista, yhteistyötä psykoterapeutin kanssa sekä psykoterapian hyötyjä.