Vaihe 1: Hakeutuisinko psykoterapiaan?
Olet päätynyt tälle sivustolle, joten mahdollisesti koet tällä hetkellä elämässäsi jotakin sellaista sinua haittaavaa oiretta, vaikeutta, pulmaa tai ongelmaa, johon kaipaat apua ja muutosta. Saatat pohtia, voisiko psykoterapia auttaa sinua tilanteessasi, tai ehkäpä joku muu on ehdottanut sitä sinulle. Psykoterapia on pitkäkestoinen hoito- ja kuntoutusmuoto monenlaisiin psykologisiin pulmiin – sinun onkin hyvä tietää, mistä oikein on kyse ja mitä psykoterapialta voi odottaa, kun harkitset psykoterapiaan hakeutumista. Tässä ensimmäisessä vaiheessa on tietoa ja kysymyksiä, jotka voivat auttaa sinua alkuun.
Psykoterapia on keskusteluun pohjautuva hoitomuoto erilaisten mielenterveyden pulmien helpottamiseksi. Psykoterapia on kautta lukuisien tutkimusten todettu toimivaksi hoitomuodoksi, ja sen teho perustuu ymmärryksen lisäämiseen, toimivien keinojen oppimiseen, psykoterapeutin käyttämiin hoitomenetelmiin sekä vuorovaikutuksessa tapahtuvaan elpymiseen.
Psykoterapiassa käsitellään erilaisia mielensisäisiä ja mielen hyvinvointiin vaikuttavia asioita, kuten omia uskomuksia, tunteita, elämänkokemuksia, käyttäytymistä erilaisissa tilanteissa ja sitä, miten nämä vaikuttavat toinen toisiinsa. Tavoite on lieventää psyykkisiä oireita ja psykologisia ongelmia lisäämällä oman toiminnan ja ajattelun joustavuutta: kun ymmärtää itseään paremmin, on mahdollista välttää toimimasta sellaisin tavoin, jotka heikentävät omaa ja muiden hyvinvointia.
Pidemmän päälle on mahdollista, että esimerkiksi elämän aikana kehittyneet haitalliset ydinuskomukset itsestä ja muista voivat muuntua ja saada uusia sävyjä. Tarkemmat yksilökohtaiset tavoitteet sovitaan yhdessä psykoterapeutin kanssa, ja ne ovat olennainen osa psykoterapian kulkua.
Psykoterapeutti on laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö, jonka toimintaa ohjaavat lait ja eettiset säädökset. Psykoterapeutti on käynyt nimikkeeseen oikeuttavan koulutuksen, jota ennen hänellä täytyy olla jokin soveltuva korkeakoulututkinto sekä vähintään kaksi vuotta kliinistä asiakastyötä taustalla.
Yleisimmin taustakoulutus on jokin sosiaali- ja terveysalan soveltuva tutkinto, kuten psykologi, lääkäri tai sairaanhoitaja, mutta myös muilla taustakoulutuksella toimivia psykoterapeutteja työskentelee Suomessa. Psykoterapeutin antama hoito on valtion valvontaviranomaisen (Valvira) seurannan alaista toimintaa.
Ota siis huomioon, että pelkällä terapeutti-nimikkeellä toimivaa henkilöä eivät velvoita nämä lait, viranomaisen valvonta tai vaatimukset koulutuksen tasosta ja määrästä. Suomessa psykoterapeutit ovat yksityisiä ammatinharjoittajia, ja psykoterapiaan haetaan usein kelan tukea.
Psykoterapian kesto ja käyntien tiheys vaihtelevat. Yleisimmin hoito kestää 1–3 vuotta, ja käyntejä on viikoittain 1–2.
Psykoterapiassa käytettäviä menetelmiä
- Keskustelu
- Pohdintojen jäsentäminen paperille tai fläppitaululle
- Kynä-paperitehtävät
- Kotitehtävät
- Psykoterapiassa tapahtuvan vuorovaikutuksen tarkastelu
- Rentoutus- ja mindfulness-harjoitukset
- Mielikuvaharjoitukset
- Altistusharjoitukset
- Psykofyysiset eli keholliset harjoitukset
- Taiteelliset menetelmät
Psykoterapiassa psykoterapeutti toimii kanssakulkijana ja peilinä, ja hyödyntää oppimiaan menetelmiä asiakkaan kokemusten käsittelyssä. Psykoterapeutin lisäksi myös asiakkaalla on tärkeä rooli psykoterapian onnistumisen kannalta. Saapuminen paikalle ajoissa ja säännöllisesti sekä usko siihen, että psykoterapia on itselle tarpeellinen ja sopiva hoitomalli, mahdollistavat psyykkisen työn alkamisen ja jatkumisen.
Jotta kipeimmätkin asiat tulevat näkyviin ja käsiteltäväksi, tarvitaan avoimuutta omien ongelmien ja ajatusten jakamiseen. Kiinnostus oman mielen toiminnan pohdiskeluun ja sitä kautta saataviin oivalluksiin on edellytys psykoterapeuttiselle keskustelulle; taidot näiden oivallusten saamiseen myös kehittyvät matkan aikana. On tärkeää muistaa, että psykoterapia on vaativaa hoitoa myös (ja etenkin) asiakkaalle: edellä mainittujen lisäksi omien kipeidenkin tunteiden, kokemusten ja ajatusten tiivis käsittely voi ajoittain uuvuttaa, tuntua vaivalloiselta ja raskaalta.
Psykoterapiassa muutos ja kehitys tapahtuvat yleensä pitkällä aikavälillä, jolloin tarvitaan kärsivällisyyttä ja luottamusta hoidon etenemiseen. Usein lopputulos näkyy jonkinlaisina muutoksina omassa tavassa ajatella, suhtautua asioihin sekä työkaluina toimia uudella tavalla hankalissa tilanteissa. Tällaisia muutoksia voi olla välillä vaikeakin sanoittaa toisille ihmisille, mutta ovat psykoterapian käyneiden hyvinvoinnille erittäin merkityksellisiä asioita.
Pohdi: Oletko kokenut aiemmin luontevana/miellyttävänä jakaa asioitasi/keskustella niistä toisen kanssa? Millaiselta se on tuntunut ja olisitko valmis tekemään sitä säännöllisesti jopa useamman vuoden ajan?
Esimerkkejä siitä, miten psykoterapiassa saatu muutos voisi arjessa näkyä:
- Tunteet ovat siedettävämpiä
- Uskallan kieltäytyä asioista
- En ole itseäni kohtaan yhtä ankara
- Uskallan elää itseni näköistä elämää
- Muutokset ihmissuhteissa
- En uuvu yhtä helposti esimerkiksi työssä, opinnoissa tai yleensä arjessa
- Pystyn suhtautumaan itseeni ja menneisyyteeni myötätuntoisemmin
- Ymmärrän itseäni paremmin
- Pääsen irtautumaan haitallisesta toiminnasta, kuten välttelystä, pakkotoiminnoista tai impulsiivisesta käyttäytymisestä
- Olen rohkeampi sosiaalisissa tilanteissa
- Saan keinoja rauhoitella itseäni
Mikä sai hakeutumaan psykoterapiaan?
Tehtävä
Alla olevassa tehtävässä jäsennetään ajankohtaista tilannettasi ja pohditaan sitä, olisiko psykoterapeuttinen työskentely haasteisiisi soveltuvaa.
Psykoterapia auttaa monia ihmisiä monenlaisissa ongelmissa. On kuitenkin tilanteita, jolloin psykoterapia ei ole ensisijainen tai mahdollinenkaan hoitomuoto. Se, millaisessa tilanteessa psykoterapian tyyppistä tiivistä hoitoa lähtee toteuttamaan, vaikuttaa myös lopputulokseen. Onkin tärkeä etukäteen pohtia myös sitä, onko oma (elämän)tilanne sellainen, että se mahdollistaa edellä kuvatun oman asiakkaan roolin toteutumisen parhaalla mahdollisella tavalla. Toisin sanoen, kuinka oikea-aikaista tällaisen hoitomuodon aloittaminen juuri nyt on? Voit käyttää alla olevaa listaa apunasi tämän arvioimiseen vielä ennen kuin siirryt eteenpäin ohjelmassa.
Pohdi: Rastita mielessäsi ne kohdat, jotka tilanteessasi täyttyvät. Mitä useampi kohta pitää paikkaansa, sitä oikea-aikaisempaa psykoterapia juuri nyt on.
- Minua kiinnostaa ymmärtää paremmin omaa mieltäni
- Haluan keskustella asioistani jonkun muun kanssa
- Minulla on henkisiä voimavaroja käsitellä vaikeitakin asioita
- Elämässäni ei ole juuri nyt vakavaa akuuttia kriisiä ja elämäntilanteeni on suhteellisen tasainen
- Psyykkinen ja fyysinen vointini on suhteellisen vakaa
- Minun on mahdollista käydä tapaamassa psykoterapeuttia 1–2 kertaa viikossa useiden kuukausien ellei vuosien ajan
- Taloudellinen tilanteeni on riittävä omavastuuosuuden maksamiseen
- En pakene ongelmiani runsaaseen päihteidenkäyttöön