Vaihe 4: Psykoterapiassa käyminen
Löydettyäsi sopivan psykoterapeutin ja sovittuasi psykoterapian aloituksesta, voi itse psykoterapiatyöskentely alkaa. Matka tähän pisteeseen on saattanut olla pitkäkin ja psykoterapian aloittaminen voi herättää toiveikkuutta, innostusta, uteliaisuutta tai helpotuksen tunteita. Toisaalta se voi jännittää tai herättää epävarmuuden tunteita, kun ryhdyt käsittelemään vaikeitakin asioita uuden ihmisen kanssa.
Tässä osiossa voit pysähtyä pohtimaan psykoterapiassa käymiseen liittyviä kokemuksia ja saat niistä tietoa. Pohdit psykoterapiaan sitoutumista ja miten elämäntilanteesi voisi tukea psykoterapiasta hyötymistä. Käymme läpi myös psykoterapiassa tavallisesti eteen tulevia haastavia kohtia ja niiden käsittelyä. Lopuksi pysähdymme pohtimaan psykoterapian hyötyjä ja voit pohtia, voisitko jollain tavoin itse edistää toivottuja muutoksia psykoterapiakäynneillä ja käyntien välillä.
Millainen kokemus psykoterapia oli sinulle?
Parhaimmillaan psykoterapiassa käyminen on hyvin antoisaa asiakkaalle. Se voi vähentää psyykkistä kärsimystä sekä lisätä omaa hyvinvointia. Psykoterapia kuitenkin edellyttää aktiivista psyykkistä työskentelyä asiakkaalta, oman mielen äärelle pysähtymistä ja sen tutkimista. Psykoterapiassa asiakkaalla onkin aktiivinen rooli muutosten mahdollistamisessa.
Sitoutuminen sovittuihin käynteihin ja pyrkimys työskennellä yhdessä sovittujen tavoitteiden mukaisesti sekä psykoterapiakäynneillä että käyntien välillä edistää hoidon hyvää tulosta ja omien muutostoiveiden toteutumista. Muun muassa pyrkimys avoimuuteen omista ongelmista sekä hankaliltakin tuntuvista mielen sisällöistä on tärkeää, ja se usein edellyttää psykoterapiasuhteen luottamuksellisuuden rakentumista pikkuhiljaa säännöllisillä käynneillä.
Psykoterapia on toki helpotusta tuovaa, mutta myös vaativaa hoitoa asiakkaalle. On tavallista, että psykoterapiassa nousee pintaan vaikeita olotiloja ja tunteita. Joskus psykoterapiakäynnit voivat tuntua raskailta ja voit tarvita aikaa palautumiselle ja asioidesi käsittelylle myös psykoterapiakäyntien ulkopuolella.
Elämäntilanteessasi on hyvä olla tilaa ja aikaa omalle pohdinnalle ja muutosten tekemiselle. Voitkin psykoterapiaa aloitellessasi ja sen aikana pohtia, onko elämäntilanteessasi jotain, mikä haittaa tai hankaloittaa psykoterapiasta hyötymistä tai jaksamistasi. Käytännössä esimerkiksi riittävä uni ja ravinto sekä riittävän ajan varaaminen psykoterapialle voivat tukea psykoterapiasta hyötymistä.
Pohdi: Onko elämässäsi tällä hetkellä jotain mikä hankaloittaa psykoterapiasta hyötymistä? Voitko jollakin tapaa edistää psykoterapian vaikuttavuutta omalla kohdallasi (esim. oman hyvinvoinnin vaaliminen, vuorokausirytmin korjaaminen, ajan varaaminen psykoterapialle jne.)?
Asiakkaan oman roolin lisäksi tärkeä vaikuttava tekijä psykoterapiassa on asiakkaan ja psykoterapeutin välisen suhteen laatu. Myönteinen ja turvallinen vuorovaikutussuhde asiakkaan ja psykoterapeutin välillä on tärkeä muutosta edistävä tekijä. Suhteesta psykoterapeuttiin voi tulla hyvin tärkeä ja merkityksellinen, ja se voi tarjota korjaavia, uudenlaisia kokemuksia ihmissuhteista.
On kuitenkin tavallista, että jonkinlaisia katkoksia, hankalia tunteita tai ristiriitoja voi ilmetä myös suhteessa psykoterapeuttiin. On mahdollista, että psykoterapiasuhteessa heräävissä tunteissa ja reagointitavoissa voi olla yhtäläisyyksiä myös muissa aiemmissa tai nykyisissä ihmissuhteissa kokemiimme haasteisiin.
Psykoterapiassa käymisessä voi myös olla vaiheita, jolloin työskentely voi tuntua erityisen raskaalta tai vaikkapa turhauttavalta. Erilaisia takapakkejakin voi tulla. Hankalien tunteiden äärellä voi joskus tulla halu jopa keskeyttää tai lopettaa psykoterapia kokonaan. Suositeltavaa olisi kuitenkin ensin keskustella psykoterapeutin kanssa yhteistyösuhteen tai psykoterapiassa käymisen haasteista.
Haastavat kohdat voivat osoittautua hyvinkin arvokkaiksi oivalluksen kohdiksi, kun niistä ryhtyy keskustelemaan psykoterapeutin kanssa. Vaikeitakin tunteita ja ajatuksia liittyen psykoterapiaan tai psykoterapeuttiin voi jakaa psykoterapeutille ja näitä kokemuksia voi yhdessä uteliaasti tutkia. Näissä kohdissa voi tehdä tärkeitä oivalluksia itsestään ja omista uskomuksistaan, tai saada kokemusta uusista toiminta- ja suhtautumistavoista ihmissuhteissa. Psykoterapeutit ovat koulutettuja käsittelemään myös psykoterapiasuhteeseen liittyviä ilmiöitä.
Jos keskustelusta huolimatta koet, ettei psykoterapiamuoto tai psykoterapeutti ole sinulle sopiva, voi psykoterapeuttia myös vaihtaa. On hyvä tietää, että psykoterapiasuhteessa myös psykoterapeutteja sitoo psykoterapiassa yhteisesti sovitut käytännöt ja ammattieettiset toimintatavat. Psykoterapeuttien ammatillista toimintaa valvoo Valvira.
Millaisia haasteita psykoterapiassa voi tulla vastaan?
Pohdi: Millaiset tilanteet ovat sinulle hankalia tai haastavia psykoterapiakäynneillä tai suhteessa psykoterapeuttiisi? Miten voisit ottaa näitä puheeksi psykoterapeuttisi kanssa? Voit pysähtyä pohtimaan näitä kysymyksiä tarkemmin oheisen tehtävän avulla. Halutessasi voit hyödyntää sitä myös kokemustesi puheeksi ottamisen tukena psykoterapiassa.
Tehtävä
Alla olevassa tehtävässä jäsennetään haastavalta tuntuneita tilanteita, joita olet mahdollisesti kohdannut psykoterapiassa. Tehtävä voi helpottaa näiden aiheiden käsittelyä yhdessä psykoterapeutin kanssa.
Psykoterapiasta voi tulla elämää muuttava matka itseen ja omaan mieleen. Psykoterapian myötä erilaiset psyykkiset oireet voivat helpottua ja elämänlaatu kohentua. Itsetuntemus ja itseymmärrys voivat lisääntyä ja omat kyvyt ratkaista elämässä eteen tulevia haasteita tai ihmissuhdeongelmia voivat kehittyä. Voit huomata itsessäsi sallivampaa ja joustavampaa suhtautumista omia ajatuksia ja tunteitasi, mahdollisesti myös toisia ihmisiä, kohtaan.
Psykoterapia on aina yksilöllinen kokemus, jokaisen polku on erilainen. Kullakin on myös ovat haaveensa ja toiveensa psykoterapialle. Asiakas itse tuntee ja tietää lopulta parhaiten, mikä hänelle tuntuu merkitykselliseltä ja tärkeältä psykoterapiassa – millaiset hetket ovat tuntuneet helpottavilta tai oivalluksia tuovilta. Psykoterapian merkityksellisyys koostuu usein näistä tunnetasolla tärkeistä hetkistä, jotka syntyvät jollakin tapaa vuorovaikutuksessa toisen kanssa. Näiden vuorovaikutushetkien rakentumisessa sinulla asiakkaana on oma ainutlaatuinen roolisi.
Pohdi: Psykoterapian aikana on hyvä aika ajoin pysähtyä pohtimaan, mikä psykoterapiassa tuntuu auttavan itseä. Onko psykoterapia jo jollain tapaa auttanut sinua ja mistä huomasit sen?
- Millaiset hetket tai työskentelytavat psykoterapiakäynneillä ovat tuntuneet tärkeiltä tai hyödyllisiltä itsellesi?
- Mitä noissa hetkissä tapahtui?
- Mitä tapahtui sinun ja psykoterapeutin välillä?
- Mitä tunsit?
- Mitä itse teit noissa hetkissä, jotta ne mahdollistuivat?
- Miten voisit jatkossa saada samankaltaisia hetkiä lisää psykoterapiaasi?
- Voisitko hyödyntää psykoterapiassa saamiasi kokemuksia myös psykoterapian ulkopuolella, esimerkiksi ihmissuhteissasi?
- Millaisia toiveita sinulla on psykoterapialle jatkossa?
Tästä eteenpäin
Hienoa, olet päässyt psykoterapiaan hakeutumisen hoitopolun loppuun. Toivottavasti materiaali on auttanut sinua selkiyttämään toiveitasi ja tavoitteitasi sen suhteen, millaisesta tuesta voisit nyt hyötyä mielenterveytesi tukemiseksi. Olet ehkä todennut, että psykoterapia ei ole sinulle oikea hoito, ehkä odotat että psykoterapia alkaa myöhemmin tai olet päässyt sen jo aloittamaan. Oli tilanteesi mikä tahansa, voit aina palata tämän materiaalin äärelle. Ja muista, mielenterveyden haasteiden kanssa ei kannata jäädä yksin!