5. Viikko: läsnäolo ja hellittäminen
Edellisen viikon harjoitteet
Olet nyt päässyt omahoidon viimeiselle viikolle! Se on hieno saavutus ja voit jo nyt kiittää itseäsi siitä, että olet ottanut aikaa uuden opettelulle sekä oman hyvinvoinnin vaalimiselle. Tämän omahoidon taitojen haltuunotto ei etene suoraviivaisesti, niin kuin harvoin mikään oppiminen. Prosessiin kuuluu takapakit, vaikeammat jaksot ja hetket, jolloin harjoittelu jää vähemmällä. Älä anna sen lannistaa, vaan katkojenkin jälkeen palaa aina uudelleen harjoittelun ääreen.
Katsahdetaan vielä viime viikon harjoitteita sekä niiden mahdollisia hyötyjä hyvinvoinnillesi. Seurantalomakkeesta voit tarkistaa, miten paljon harjoittelit viime viikolla.
Montako kertaa harjoittelit:
– Sormihengitys 2:sta
– Jännitys ja rentous -harjoitetta
– Kehon skannausta
– Hengitysharjoitetta?
Mitä muita harjoitteita tai tekoja teit menneen viikon aikana säädelläksesi ahdistusta tai ylipäänsä huolehtiaksesi hyvinvoinnistasi?
Palaa Ahdistuksen voimakkuus ja keinojen valinta -lomakkeen äärelle. Mitkä viime viikon harjoituksista ovat sellaisia, joista voit hyötyä ahdistuksen säätelystä jatkossa? Millaisissa tilanteissa?
Mikä tai mitkä harjoituksista ovat sellaisia, joita ajattelet tekeväsi jatkossa? Entä kuinka ajattelet sen lievittävän ahdistusoireiluasi tai ylläpitävän hyvinvointiasi?
Hengitysharjoitusten jatkaminen
Viimeisen viikon hengitysharjoite on pyöröhengitys. Tarvitset harjoitusta varten rauhallisen tilan sekä noin 5 minuuttia aikaa.
Pyöröhengitys
Pohdi: Miltä pyöröhengitys tuntui? Vaikuttiko se jotenkin tunnetilaasi? Entä kehon tuntemuksiin? Mitä hyötyä harjoitteen jatkamisesta voi olla ahdistuksen säätelyssä tai hyvinvoinnin ylläpitämisessä?
Ankkuroituminen nykyhetkeen auttaa rauhoittumaan
Ahdistukseen liittyy usein ajatusten lakkaamaton virta ja kehon jännittyneisyys. Olo voi olla levoton ja kireä. Ahdistukseen liittyvä jännittyneisyys on voinut jatkua pitkää, jolloin rentoutuminen voi olla vaikeaa. Tällöin rentoutumisyrityksistä voi tulla vain lisää jännitettä, kun hellittäminen tuntuu mahdottomalta. Kehon rentouttamista voi harjoitella viime viikolla harjoitellun rentous-jännitysharjoitteen avulla.
Jos rentoutuminen tuntuu vaikealta, voi kehon ja mielen rauhoittumista edistää ankkuroitumalla itsensä hetkeen erilaisten harjoitusten avulla. Nykyhetkeen ankkuroitumista ja rauhoittumista voi auttaa liike ja eri aistimusten hyödyntäminen. Kun ankkuroituminen ja rauhoittuminen onnistuvat, on mahdollista lähteä tutkimaan kehon jännitteitä sekä sitä, onko niistä vähä vähältä mahdollista hellittää. Hyvinvoinnin kannalta kokemus siitä, että voi hetkeksi hellittää ja rauhoittua on tärkeää.
Maadoittamisella pyritään vahvistamaan yhteyttä omaan kehoon ja ympäröivään todellisuuteen. Maadoittaminen voi siis tarkoittaa periaatteessa mitä tahansa harjoitusta, jonka avulla voi tuoda mielen läsnäolevaksi nykyhetkeen ja selkeyttää kokemusta omasta kehosta.
Videolla on esitelty muutamia erilaisia harjoituksia, joita kannattaa kokeilla. Nämä harjoitukset perustuvat liikkeeseen ja tuntoaistiin.
Maadoittaminen
Pohdi: Miltä tömistely ja ristikkäin eli perhostaputtelu tuntuivat? Millaisessa tunnetilassa voisit hyötyä näistä harjoitteista?
Maadoittamiseen liittyy usein mielikuvia yhteydestä luontoon ja maahan. Monet kokevatkin esimerkiksi paljain jaloin kävelemisen maadoittavaksi. Toisaalta huomion kiinnittäminen tietoisesti mihin tahansa aistikokemuksiin voi olla maadoittavaa.
Aistien (tunto, maku, haju, kuulo, näkö, tasapaino, kehoaisti, liikeaisti) hyödyntäminen tietoisesti kannattaa, sillä erilaisia aistiharjoituksia voi tehdä missä tahansa tilanteessa. Erilaisista esineistä voi olla myös paljon apua. Videolla esitellään hyväksi todettuja esineitä ja niiden käyttötapoja ahdistuksen säätelyssä.
Aistit ja esineet ahdistuksen hallinnassa
Lähes kaikki aistiharjoitteet perustuvat siihen, että niiden avulla voi siirtää huomion pois ahdistuksen tunteesta johonkin itsen ulkopuolella olevaan asiaan. Huomion siirrettyään voi jatkaa harjoitusta esimerkiksi keskittymällä siihen, miltä tuo asia tuntuu, tuoksuu, maistuu, näyttää tai kuulostaa. Mielessään voi koettaa kuvailla asiaa tai tarkastella sitä kuin ei olisi koskaan aiemmin nähnyt mitään sellaista.
Kylmän käyttö ahdistuksen hallinnassa
Monet hyötyvät kylmän käytöstä. Seuraavalla videolla esitellään muutamia erilaisia tapoja hyödyntää kylmän tuntemusta.
Sormiharjoitukset
Sormiharjoitukset perustuvat voimakkaaseen tuntoaistimukseen – samoin kuin kylmän käyttö. Sormiharjoitusten avulla saa siirrettyä huomion nykyhetkeen ja ne ovat erityisen hyödyllisiä silloin, kun on julkisella paikalla tai muussa tilanteessa, jossa haluaa tehdä jotakin melko huomaamatonta harjoitetta.
Huomion suuntaaminen on hyvä hetkellinen apu, joka voi mahdollistaa esimerkiksi haastavilta tuntuviin tilanteisiin menemisen. Erilaiset esineet, aistien aktivointi, kylmän käyttö ja sormiharjoitukset voivat olla myös erinomainen tuki altistusharjoitteluun. Huomion suuntaamisen tarkoitus ei ole välttää ahdistusta kokonaan.
Mulla on aina avaimet taskussa, ja niistä on tullut sellainen apuväline, mikä on aina käsillä.
Lotte, kokemusasiantuntija
Vähitellen, kun oma hallinnan tunne lisääntyy ja omaa vireystilaa ja tunnetilaa oppii säätelemään, ahdistuksen tunteen kanssa voi “tulla tutuksi” ja huomiota voi vähän kerrassaan suunnata jopa ahdistukseen itseensä. Näin voi oppia kuuntelemaan viestiä, jonka ahdistus tuo eikä se jää mieleen pelkästään tunteena, josta pitäisi päästä eroon tai jonka kokeminen olisi paha asia.
Kehon ja mielen kuormitusta on tärkeää saada aika ajoin kevennettyä. Ahdistuksen kokemukset ovat usein kuormittuneena voimakkaampia ja niiden säätely on haastavampaa. Tästä syystä rauhoittumisen ja hellittämisen kokemusten lisääminen arjessa, auttaa jaksamaan paremmin pitkässä juoksussa.
Alla olevien harjoitteiden kokeilemista varten tarvitset rauhallisen tilan ja noin 10 minuuttia aikaa.
Ristiasennot
Heijaaminen
Pohdi: Miltä heijaamisharjoitteet tuntuivat? Millaisessa tunnetilassa heijaamisesta voisi olla sinulle apua?
Kokeile: Hellittämistä voi harjoitella aloittamalla päänalueen lihaksista. Anna hengityksen virrata omaan tahtiinsa. Voit sulkea silmäsi, jos se tuntuu hyvältä. Vie sitten huomiosi kasvojen tuntemuksiin. Huomaa vuoroin otsa, silmät, posket, leuat ja kieli. Huomaa, onko näillä alueilla jännitteitä. Jos huomaat jännittäväsi kasvojasi, kokeile, voitko hellittää hieman jännitteistä jokaisen uloshengityksen aikana.
Viikon harjoitukset
Hienoa, pääsit omahoidon viimeiselle viikolle! Tämän viikon harjoitteet auttavat rauhoittumaan ja rentoutumaan. Jatka vielä sinnikkäästi harjoittelua!
- Pyöröhengitys
- Maadoittamisharjoitteet: tömistely seisten ja makuulta sekä risti- eli perhostaputtelu
- Kokeile aistien ja esineiden käyttämistä
- Ristiasennot, joissa jalat ristitään istuessa eri asentoihin
- Heijaaminen: painon siirto vasemman ja oikean jalan välillä sekä kantapäiden ja päkiöiden välillä