Tietoa tunne-elämän epävakaudesta
Tämä ohjelma on henkilöille, joilla on tunnesäätelyn vaikeuksia tai joille on diagnosoitu tunne-elämältä epävakaa persoonallisuushäiriö. Tästä on hyötyä myös läheisille sekä ammattilaisille.
Tervetuloa!
Tiedon saaminen on ensimmäinen askel tunne-elämän epävakauden hoidossa. Tämä ohjelma antaa sinulle sekä läheisillesi tietoa tunne-elämän epävakaudesta ja sen erityispiirteistä.
Ohjeita aloittamiseen
Ennen kuin aloitat tämän ohjelman, on hyvä hieman tutustua siihen, mistä ohjelmassa on kyse. Muista myös tutustua omahoito-ohjelmien yleisiin ohjeisiin.
Tunteet antavat elämälle värit ja ovat olennainen osa jokaisen ihmisen elämää. Joskus tunteiden ja mielialojen vaihtelu saattaa olla niin voimakasta ja nopeatempoista, että voidaan puhua tunne-elämän epävakaudesta.
Katso video, jossa psykologi ja psykoterapeutti Reetta Latvala kertoo tunne-elämän epävakaudesta.
Tämä omahoito sisältää tietoa tunne-elämän epävakaudesta. Ohjelmassa on useita videoita, joissa psykologi Reetta Latvala ja kokemusasiantuntijat kertovat tunnesäätelyn vaikeuksista, sen taustoista, ilmenemisestä sekä keinoista, joilla tunnesäätelyä voi opetella. Erilaiset pohdintatehtävät ohjaavat miettimään, miten tunne-elämän epävakaus tai tunnesäätelyvaikeudet vaikuttavat omaan elämään ja kokemukseen.
Tämä omahoito-ohjelma sisältää paljon tietoa ja erilaisia pohdintatehtäviä, eikä kaikkea ohjelman materiaalia ole tarkoitus käydä kerralla läpi. Omahoitoa ei tarvitse käydä myöskään läpi kokonaisuudessa vaan voit hyödyntää siitä sen, mikä on sinulle tärkeää.
Ohjelma rakentuu kahdeksasta eri teemasta. Jos tarkoituksesi on käydä läpi koko omahoito, voit jaksottaa teemat esimerkiksi 5-8 viikon ajalle. Voit merkitä tällöin kalenteriisi aloitus- ja lopetuspäivämäärät.
Merkitse kalenteriisi myös selkeät ajankohdat, jolloin voit rauhassa lukea ja katsoa ohjelman sisältämiä videoita sekä tehdä tehtäviä. Näin sinun on helppo asettaa tavoitteita sekä seurata edistymistäsi ohjelmassa.
Aloita:
-
1. Mitä on tunne-elämän epävakaus?
Osiossa tutustutaan tunne-elämän epävakauteen ja pohditaan diagnoosia.
-
2. Mielialan ja tunteiden säätely
Mielialan ja tunteiden säätelyn haasteet ovat keskeisin tunne-elämän epävakauden oirealue. Osiossa on tietoa tunnesäätelystä ja tunnesäätelyvaikeuksista. Osio sopii kaikille, joilla on tunnesäätelyn hankaluuksia.
-
3. Käyttäytyminen
Käyttäytymisen säätelyn vaikeudet vaikuttavat niin arkiseen toimintakykyyn, ihmissuhteisiin kuin käsitykseen itsestä.
-
4. Ajattelu ja havaitseminen
Voimakkaat tunteet vaikuttavat ajatuksiin ja siihen, mihin huomio kiinnittyy. Voimakas tunteiden ailahtelu voi aiheuttaa ajatus- ja aistivääristymiä.
-
5. Identiteetti ja ihmissuhteet
Tunne-elämän epävakauteen voi liittyä kokemus kuin olisi kameleontti – vähän kuin eri ihminen eri tilanteissa ja ihmissuhteissa.
-
6. Miten tunne-elämän epävakaus kehittyy?
Ympäristö, jossa on kasvanut lapsena ja nuorena, vaikuttaa tunnesäätelyyn. Biologisesti herkille henkilöille ympäristön vaikutus on vielä suurempi kuin muille.
-
7. Miten tunne-elämän epävakautta hoidetaan?
Osiossa kerrotaan erilaisista tutkituista hoitomuodoista sekä siitä, mitä voi tehdä itse.
-
8. Tunne-elämän epävakaus ja läheiset
Tunne-elämän epävakaus vaikuttaa lähes aina läheisiin ihmissuhteisiin. Läheisten on hyvä pitää omasta hyvinvoinnistaan huolta ja toisaalta läheinen voi olla arkisin keinoin tukena ja apuna.